Martin Fourcade melje dalje

Na Švedskem je v rahlem sneženju potekala prva tekma sezone v konkurenci posameznikov. Najdaljšo 20-kilometrsko biatlonsko preizkušnjo je dobil lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Martin Fourcade. Najbolje uvrščeni slovenski predstavnik je bil Klemen Bauer.

Bauer, ki je prikazal odlično tekaško pripravljenost na tekmi mešanih štafet, je tokrat pustil nepokrite štiri tarče (2,1,0,1) in za zmagovalcem zaostal tri minute in dobrih 37 sekund, kar ga je potisnilo ob rob dobitnikov točk svetovnega pokala, na 41. mesto.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Marič, ki je prav v Östersundu na posamični tekmi leta 2003 zmagal, je danes zasedel 45. mesto. Resda je zgrešil le dvajseto tarčo, vendar se tekaško ni mogel kosati z najboljšimi. “Res je, samo streljanje je bilo takšno kot ob zmagi leta 2003. Zelo sem se trudil, da bi bil hitrejši v smučini, vendar ni šlo. Najbrž spet sindrom prve tekme; ko sem se prignal do tiste meje, enostavno ni šlo preko. Prva in upam, da tudi edina takšna tekma letos. Ohranil bom le spomin na streljanje,” je obžaloval najizkušenejši slovenski biatlonec

Še za odtenek manj natančen od Bauerja je bil svetovni prvak Jakov Fak, ki mu je ostalo nepobeljenih pet tarč (1,1,2,1). S 54. mestom nikakor ni bil zadovoljen: “Po polovici tekmi sem si mislil le, da ne smem več narediti napake. Nisem se mogel umiriti na strelišču, zato se je to odrazilo na zgrešenih tarčah. Ne poznam pravega razloga, ker sem naredil vse isto kot na treningih, kjer sem bil v zadnjih tednih zelo suveren. Verjamem, da se bo že na naslednjih tekmah stanje stabiliziralo in bom spet lahko nizal boljše rezultate,” je ohranil visoka pričakovanja Fak.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Četrto mesto v slovenski ekipi si je za prvo tekmo izboril Peter Dokl, ki pa je bil prav tako premalo natančen za vidnejši dosežek. Z izjemo prvega stoječega postanku na strelišču, je vsakokrat pustil po eno tarčo nepokrito in zasedel 82. mesto.

Streljanje slovenskih biatloncev je na strelišču spremljal trener Tomaš Kos: “Res škoda za tiste ležeče strelske postanke, kjer sta oba naša najboljša tekmovalca zgrešila po dvakrat, sicer bi bila tudi statistika boljša. Predvsem pri Bauerju v prvem položaju leže je bil veter zelo spremenljiv, pa tudi Jakov bi morda lahko odreagiral še s kakšno korekcijo. Nič še ni izgubljenega, le pričakovanja je potrebno malo spustiti in se otresti pretirane nervoze.

Zmago si je z zadetimi devetnajstimi tarčami od dvajsetih zagotovil mlajši od bratov Fourcade, ki je bil za 12,3 sekunde hitrejši od drugouvrščenega Dominika Landertingerja. Tudi Avstrijec je bil strelsko neuspešen enkrat, zato pa je bil brezhiben malo znan nemški tekmovalec Erik Lesser, ki je nastopil šele desetič v svetovnem pokalu in osvojil 3. mesto z zaostankom 21,7 sekunde.

Östersund bo jutri ob 17.30 uri na 15-kilometrski posamični preizkušnji pozdravil še ženske predstavnice. Slovenske barve bosta branili Teja Gregorin in Andreja Mali.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Posamično (m)


Leave a Comment