Mešane štafete odprle biatlonsko sezono

Kot že nekaj let doslej je švedski Östersund gostil prvo tekmo nove sezone biatlonskega svetovnega pokala. Tokrat nekoliko drugače in bolj zgodaj kot ponavadi, saj so se prve pomerile mešane štafete, kjer so bili najbolj uspešni Rusi. Slovenska štafeta v postavi Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak je zasedla šesto mesto.

Začetek Malijeve ni bil povsem v skladu s pričakovanji, saj je porabila en dodatni naboj v položaju leže in kar tri v položaju stoje, da je podrla vseh deset tarč. Takšen strelski izkupiček jo je kar precej oddaljil od vodilnih in Gregorinovi je predala šele kot 15. Ta je uspela nadoknaditi tri mesta in prvi polovici moškega dela, Klemnu Bauerju je izročila štafeto na 12. mestu. Čeprav je bil Bauer zelo hiter v smučini (najhitrejši čas svoje predaje), pa je bil nekoliko nenatančen na prvem streljanju, kjer je moral popravljati trikrat. Z enim dodatnim nabojem je pustil za seboj še stoječi postanek in Fak je začel svoj prvi letošnji nastop kot deseti. Že do prvega postanka na strelišču je nadoknadil eno mesto, po streljanju je napredoval še za dve, nato pa po drugem obisku strelišča, kljub dvema popravkoma, zadržal šesto mesto pred Italijanom Hoferjem in slovenski ekipi izboril sodelovanje na cvetlični podelitvi.

Malijeva s težavami na strelišču

Na strelišču sem preveč časa izgubila s popravami. Leže nisem uspela zadnjega strela ustreliti v ritmu, zato tarča ni padla; v položaju stoje, kjer načeloma sploh nimam težav, pa mi je drsela podlaga na strelskem mestu in komajda sem se izvlekla brez kazenskega kroga. To so bili glavni razlogi, da sem časovno veliko izgubila in posledično tudi celotna ekipa,” je komentirala Andreja Mali.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Na treningih mi gre streljanje vedno tako dobro, zato ni takšen nastop nikakršno presenečenje. Tekaško pa vedno rabim kakšno tekmo več na začetku sezone, da se lahko kosam z najboljšimi. Zadnji krog s Kaiso sva bili že kar konkurenčni, ona pa je bila lani vendarle med najhitrejšimi biatlonkami. Osebno bi raje začela sezono s posamično preizkušnjo, kjer lahko stopnjujem tempo, vendar pa štafete bolj razbijejo nervozo pred morebitnimi neznankami v ekipah,” je ugotovila Teja Gregorin.

Fak je lahko še hitrejši

Na progi sem lahko še hitrejši, zgrešeni streli stoje pa so tudi posledica večjega tveganja pri streljanju. Ni bilo kaj izgubiti in želel sem še napredovati, takrat pa se naredijo tudi napake. Zame je najlepše začeti sezono z ekipno tekmo v ekipnem duhu, saj bomo že od srede spet tekmovali vsak zase. Čehi niti niso takšno presenečenje, saj smo z njimi veliko trenirali v zadnjem obdobju na Pokljuki, pa tudi v preteklih letih so že kazali takšen nivo. To kaže tudi, da so bili pogoji na Pokljuki dovolj dobri za priprave, saj sta se kar dve ekipi uvrstili v prvo šesterico,” je ocenil Jakov Fak.

Pri puncah je bilo streljanje nekoliko bolj rezervirano, zato pa sta fanta več tvegala in napravila tudi več napak. Dokazali smo, da tudi v novi sezoni lahko držimo priključek z najboljšimi. Dober štafetni nastop je prav gotovo tudi pokazatelj dobrega dela s celotno ekipo. Sicer pa je to šele začetek sezone in že v sredo ter četrtek se bodo lahko izkazali tudi posamezniki,” je strnil otvoritev sezone glavni trener Uroš Velepec.


Slovenska reprezentanca [foto: Tomaž Šušteršič]

Rusi do prve zmage v sezoni

Prvo tekmo sezone je osvojila zelo natančna ruska štafeta (Zajceva, Viluhina, Volkov, Ustjugov), ki je na strelišču porabila le šest dodatnih nabojev. Drugo mesto je pripadlo Norvežanom, ki so sestavili štafeto iz dveh izkušenih in dveh mladih tekmovalcev (Berger, Solemdal, Bjoentegaard, Svendsen), tretji pa so bili nekoliko presenetljivo Čehi (Vitkova, Soukalova, Slesingr, Moravec). Norvežani so vse tarče podrli z desetimi dodatnimi naboji, Čehi pa z osmimi.

Biatlonski stadion v Östersundu bo po dveh dnevih premora spet oživel v sredo, ko bodo nastopili moški na večerni 20-kilometrski posamični preizkušnji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Mešane štafete (m)


Leave a Comment