Moška biatlonska štafeta Rusom, Slovenci enajsti

Pred polnimi tribunami pretežno francoskih navijačev so moško biatlonsko štafetno tekmo v tesnem zaključku dobili Rusi, saj so bili le tri desetinke hitrejši od Nemcev, ki so bili večino tekme v ospredju. Le Grand Bornand je bil za slovensko četverico uspešnejši od Hochilzna, vendar z 11. mestom še vedno niso bili zadovoljni.

Neprijetno presenečenje so doživeli že zgodaj zjutraj, saj je Jakov Fak večino noči prebedel zaradi neznosnih bolečin v želodcu. Po nekaj urah dodatnega spanca, se je vodstvo reprezentance v sodelovanju z Jakovim odločilo, da bodo fantje z nastopom vendarle poskusili.


Klemen Bauer se je nadvse trudil [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvo predajo je popeljal na progo Simon Kočevar, ki je porabil le en dodaten naboj za deset tarč (0+0, 0+1), vendar pa spet zaostal za najboljšim dobro minuto in pol. Klemen Bauer, ki je nadaljeval slovenski boj za potrditev olimpijske norme, je prevzel štafeto na 19. mestu in jo z vsemi porabljeni naboji (0+3, 0+3) predal Janezu Mariču sedemnajsti. Tudi najstarejši član slovenske ekipe je največ časa porabil na strelišču, kjer je petkrat dodatno napolnil puško (0+2, 0+3), ter svojemu hotelskemu sostanovalcu Jakovu Faku izročil štafetno palico na 15. mestu. Fak se je kljub bolečinam poskušal kar čim bolj motivirati in čim bolje opraviti s progo in streliščem. Vseh deset nabojev je natančno zadelo tarče, na progi pa je prehitel štiri tekmovalce in pripeljal štafeto skozi cilj enajsti.

Spal sem samo kakšne štiri ure, saj so bile bolečine in krči nepopisni. Vseeno sem želel nastopiti in poskušati prinesti čim več naši štafeti. Če bi bila danes na sporedu tekma v konkurenci posameznikov, zanesljivo ne bi nastopil. Zelo, zelo težko mi je bilo na progi, saj sta se že po nekaj metrih vrnila občutek slabosti in utrujenosti. K sreči sem tudi na treningih vse bolj zanesljiv na strelišču, kar sem poskušal unovčiti tudi danes. Za naprej bo vse odvisno od tega, kako se bo telo odzvalo na današnji napor. Upam, da bo že večerni pregled pri zdravniku prinesel kakšen bolj konkreten odgovor,” je svoje upe izrazil Jakov Fak. Njegov jutrišnji nastop na šprinterski tekmi namreč visi v zraku, čeprav si želi v Franciji še tekmovati.


Zdravstvene težave so ovirale Jakova Faka [foto: Tomaž Šušteršič]

Začetek je bil preveč podoben tistemu od zadnjega štafetnega nastopa. Simon kot tekmovalec, ki tudi na tem prizorišču menja Petra Dokla, še ni povsem dorasel nivoju svetovnega pokala, saj je bil začetni tempo zanj prehiter. Bolj hrabro bi moral nastopiti. Tudi zaostanek minute in pol ne bi bil tako tragičen, če bi potem Klemen in Janez porabila manj dodatnih nabojev in s tem tudi sekund na strelišču. To pa so tudi tiste sekunde, ki so nam preprečile, da bi se borili za uvrstitev od šestega do osmega mesta. Klemen tudi še ne najde pravega tekaškega občutka. Spet pa je prikazal perfekten nastop Jakov, ki je kljub bolečinam ponesel ekipo do enajstega mesta. Tudi zaostanek do želenega osmega mesta ni bil več tako velik in realno moramo biti s tem zadovoljni. Velikih napak sicer nismo delali, nastopi posameznikov pa bi morali biti z izjemo Jakova, boljši,” je ocenil slovensko predstavo glavni trener Uroš Velepec.

Zmagovalna ruska štafeta v zasedbi Ivan Čerezov, Aleksander Loginov, Jevgenij Garaničev in Anton Šipulin so bili strelsko povsem izenačeni z drugouvrščenimi Nemci. Tudi Erik Lesser, Andreas Birnbacher, Arnd Peiffer in Simon Schempp so namreč porabili le pet dodatnih nabojev, kar je bilo le dva manj od Avstrijcev na tretjem mestu. Christoph Sumann, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger in Simon Eder so za zmagovalci zaostali že skoraj 27 sekund.

Preostala dva dneva v Franciji bodo biatlonke in biatlonci deležni dvojnega tekmovalnega programa. Jutri ob 10.30 uri se bodo za stopničke najprej potegovale biatlonke, ob 13.15 uri pa še biatlonci. Nedelja je rezervirana za obe zasledovanji.


Rezultati: Svetovni pokal .: Le Grand Bornand :. Štafeta (m)Simon Kočevar je bil prvi član v štafetni preizkušnji [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment