Na Pokljuki znova tekma svetovnega pokala


Pokljuka [foto: Tomaž Šušteršič]

Tekmovalni koledar za zimsko sezono 2012/13 so sestavili tudi v Mednarodni biatlonski zvezi (IBU). Rudno polje in proge pod Viševnikom bodo po letu dni premora spet prizorišče za vse najboljše svetovne lovce na smučeh. Med 12. in 16. decembrom 2012 se bo karavana E.ON IBU svetovnega pokala premaknila iz avstrijskega Hochfilzna na slovenski sneg.

Pokljuka bo s tem obeležila tudi 20. obletnico prvih tekem za biatlonski svetovni pokal na slovenskih tleh. Tretji teden v novi tekmovalni sezoni bo gostila biatlonke in biatlonce, ki jih bo že tradicionalno prvi pozdravil švedski Östersund. Tokrat nekoliko drugače, saj se bodo biatlonci zadržali v Skandinaviji kar dva vikenda. Otvoritvena tekma bo že v nedeljo, 25. novembra pripadla mešanim štafetam. Po dveh dnevih premora pa se bodo biatlonski boji nadaljevali s posamičnimi, šprinterskimi in zasledovalnimi preizkušnjami, ki bodo na severu Evrope potekali vse do 2. decembra. V Hochfilznu se bodo biatlonci nato zaustavili le za naslednji konec tedna (od 7. do 9. decembra), pokljuški termin pa bo že teden za tem ponudil najbolj zanimive biatlonske tekme. Poleg šprintov in zasledovanj bosta tokrat na sporedu še oba skupinska štarta imenovana tudi “biatlonska formula 1”. Organizacijski odbor Pokljuka je že pričel s svojim delom in nedavno je bil za njegovega predsednika imenovan minister za obrambo Aleš Hojs.


Pokljuka [foto: Tomaž Šušteršič]

Veseli nas, da se je Pokljuka za dve leti spet zasidrala v koledarju svetovnega pokala, obenem pa se nadaljuje dobro sodelovanje z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko. Letos in naslednjo sezono se bomo v decembru biatlonskemu svetu pokazali v najboljši možni luči. V sodelovanju z Bledom in Bohinjem pa nameravamo pritegniti na Pokljuko tudi bistveno več tujih navijačev. Po zares odlični sezoni in osvojenem naslovu svetovnega prvaka, ter srebrni kolajni mešane štafete, smo prepričani, da bodo naše tekmovalce in tekmovalke prišli bolj množično spodbujat tudi domači ljubitelji zimskih športov. Želimo si le dovolj debele snežne odeje in najboljših možnih športnih bojev v duhu fair playa, kar bi bila znova tudi najboljša promocija Pokljuke in biatlona med mladimi v Sloveniji,” je strnil misli Peter Zupan, predsednik Zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije.

Program tekem na Pokljuki

– sreda, 12. december: uradni trening
– četrtek, 13. december: šprint moški 10 km
– petek, 14. december: šprint ženske 7,5 km
– sobota, 15. december: zasledovalno moški 12,5 km in zasledovalno ženske 10 km
– nedelja, 16. december: skupinski štart moški 15 km in skupinski štart ženske 12,5 km

Štarni časi tekem še niso znani, saj zaradi televizijskih prenosov trenutno še potekajo njihova usklajevanja med Mednarodno biatlonsko zvezo in Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU).

Leave a Comment