Napovednik za novo sezono – alpsko smučanje

Le še dobra dva meseca je ostalo do začetka nove smučarske sezone. Beli cirkus se bo pričel tradicionalno z ženskim veleslalom v soboto, 26. oktobra, na avstrijskem ledeniku Rettenbach nad Soeldenom, kjer je zmago lani slavila Tina Maze. Dan za tem jim bodo sledili še moški. Pred tekmovalkami in tekmovalci je olimpijska sezona, zato v pripravljalnem obdobju vsi trenirajo še več kot preteklo sezono.


Tina Maze, med dvema Avstrijkama [foto: GEPA]

Ženske

Pri ženskah tudi stavnice napovedujejo nov kristalni globus Tini Maze. Slovenka, je ena izmed glavnih kandidatk za osvojitev zlate medalje v Sočiju. Kar se tiče Tine, nas v prihajajoči sezoni ne bi presenetila še z kakšnim rekordom. A na bele strmine se bo vrnila Američanka Lindsey Vonn, pozabiti pa ne smemo niti na obetavne mlade smučarke (Anna Fenninger, Mihaela Shiffrin, …)

Osebna napoved: Napovedujem, da bo Tina Maze osvojila še drugi veliki globus, a brez novih rekordov. Drugo mesto v skupnem seštevku pripisujem Avstrijski Anni Feninger, ki je že v sezoni 2012/13 dokazala, kako se smuča in prismučala do tretjega mesta v skupnem seštevku. Za Lindsay Vonn predvidevam skupno tretje mesto, če le ne bo kakšne hujše poškodbe. Za Slovenijo velik napredek v skupnemu seštevku pričakujem od Ilke Štuhec, ki je že na svojem prvem svetovnem prvenstvu prismučala na šesto mesto, zato ne bi bil presenečen če bi Ilka osvojila tudi kakšne stopničke v prihajajoči sezoni.


Marcel Hirscher – najboljši smučar na svetu [foto: GEPA]

Moški

Pri moških stavnice napovedujejo nov tretji kristalni globus Marcela Hirscherja, s čimer se tudi sam strinjam. Za Hirscherja bodo pred vradi prve zimske olimpijske igre, na katere bo prišel prav v vseh disciplinah v vlogi favorita. Nekateri avstrijski mediji so se namreč že razpisali, da je na smučišču s svojim očetom Marcel treniral smukaške in superveleslalomske zavoje in tehniko.

Osebna napoved: Menim, da nov veliki kristalni globus Marcela ni ogrožen. V kolikor bo uspešno priključil superveleslalom, lahko osvojil kar nekaj novih uvrstitev na stopničke. Hirscher ima v svoji zbirki že 18 zmag na tekmah svetovnega pokala. Američana Tedu Ligetya vidim na drugem mestu, vendar bo po mojem mnenju težje dobil veleslalomski mali kristalni globus. Tretje mesto seštevka pa je zame neodločeno med Alexisom Pinturaultom in Akslom Lundom Svindalom. Za Slovenijo velik napredek napovedujem Roku Perku in Andreju Špornu, saj sem po nekaj videnih treningih opazil boljše in hitrejše smučanje v hitrih disciplinah. Tudi sam trener moške reprezentance Miha Verdnik za Soči napoveduje medaljo. Za ZOI bi v vlogo favorita prej postavil Roka Perka kot Andreja Šporna, saj Perko vidnejše rezultate napravi na začetku sezone, tako da se nam lahko obetajo nove stopničke v svetovnem pokalu.

Leave a Comment