Odštevamo do ZOI 2014 – 2. del

Dobrodošli v drugem delu rubrike Odštevamo do Zimskih Olimpijskih iger 2014. V prvem delu smo vam predstavili ZOI 1992 in kaj si o igrah misli Vladimir Putin. Danes pa se bomo posvetili letu 1994 in prizoriščem, ki bodo gostile to tekmovanje.


Zlata medalja, že čaka na nas! [foto: sochi2014.com]

Po medaljo pridemo čez: 158 dni!

Zimske olimpijske igre 1994: Lillehammer (Norveška)

Slovenijo je leta 1994 na igrah v norveškem Lillehammerju zastopalo 22 športnikov od tega 17 moških in 5 žensk, na prvih igrah pa 27. Igre so bile za Slovenijo bolj uspešne, saj so naši športniki osvojili tudi prve medalje. Na otvoritveni slovesnosti je slovensko trobojnico nosil alpski smučar Jure Košir. Na Norveškem je nastopilo 67 držav in 1737 športnikov, ki so tekmovali v dvanajstih športih. Igre so potekale med 12. in 27. februarjem.

20. in 21. februarja sta potekali tekmi v kombinaciji (slalom + smuk). Slovenija je osvojila prvo medaljo kot samostojna država, in sicer bronasto! Osvojila jo je Alenka Dovžan, prva je bila Švedinja Pernilla Wiberg, druga pa Švicarka Vreni Schneider.

26. februarja je poteka tekma v slalomu, kjer je Slovenija že slavila drugo medaljo na ZOI – znova bron! Osvojila jo je Katja Koren. Zmagala je Švicarka Vreni Schneier, druga je bila Avstrijka Elfi Eder.

27. februar je bil ma sporedu moški slalom. Slovenija je dosegla še tretjo bronasto medaljo, tokrat jo je osvojil Jure Košir. Vsekakor pa ne smemo pozabiti niti na četrto mesto zdajšnjega trenerja Mitje Kunca. Zlato medaljo je osvojil Avstrijec Thomas Stangassinger, srebro pa Italijan Alberto Tomba.

Slovenija je torej skupno osvojila tri medalje, vse tri so bile bronaste. Slovenija je kljub temu, da je bila najmanjša država bivše Jugoslavije, edina osvojila medalje na ZOI 1994.

Prizorišča v Sočiju – najlepše dvorane Sočija!

Za potrebe olimpijskih iger je v Sočiju zgrajenih šest dvoran, ki si jih lahko pobližje pogledate tukaj.


Dvorana za hokej na ledu [foto: sochi2014.com]


Dvorana za Hokej na ledu in hitrostno drsanje [foto: sochi2014.com]


Pogled na obe dvorani [foto: sochi2014.com]


Dvorana za hokej na ledu in curling [foto: sochi2014.com]


Dvorana za umetnostno in hitrostno drsanje [foto: sochi2014.com]

V tretjem delu boste spoznali maskote ZOI 2014 in si pobližje pogledali dogajanje na ZOI 1998.

One Comment

  1. Pingback: Smucka.com – Odštevamo do Sočija 2014!

Leave a Comment