Po Planici še Pokljuka

V moldavskem Kišinjevu je ta konec tedna potekal 12. redni kongres Mednarodne biatlonske zveze (IBU). Zadnji dan kongresa je 49 predstavnikov nacionalnih zvez izbiralo prireditelje biatlonskih prvenstev v letih 2020 in 2021.


Skupinska slika pokljuških organizatorjev v Kišinjevu [foto: BZS]

Vsi prireditelji so prikazali veliko mero inovativnosti in kreativnosti pri pripravi predstavitev, kjer je še posebej izstopal tudi nastop pokljuškega organizacijskega odbora. Pokljuka se je potegovala za organizacijo prvenstva v obeh letih, prav tako tudi italijanski Antholz/Anterselva in češki Nove Mesto na Morave, ki pa je kandidaturo za leto 2020 umaknil v zadnjem hipu. Za leto 2020 je bil kandidat še nemški Oberhof, ruski Tjumen pa zgolj za leto 2021. Za organizacijo prvenstva v letu 2020 so delegati izbrali tradicionalno prizorišče biatlonskega svetovnega pokala Antholz/Anterselvo (s 30 glasovi), ki je kandidiral že tretjič, za leto 2021 pa novo rusko biatlonsko prizorišče v Tjumnu (s 25 glasovi).

Slovensko delegacijo v Kišinjevu je vodila ministrica za šolstvo znanost in šport Republike Slovenije prof. dr. Maja Makovec Brenčič, ki je slovensko kandidaturo ocenila kot odlično. “Pokljuška organizacijska ekipa se je izkazala in se zavzeto ter srčno pripravila na kandidaturo. V predstavitvah so bile poudarjene poleg prednosti Slovenije tudi vrednote športa in zgleda mladim, v katere trdno verjamemo. Kljub dejstvu, da organizacija prvenstva ni bila dobljena, smo Pokljuko in tudi Slovenijo še dodatno utrdili na biatlonskem zemljevidu, kar pa je tudi dobra popotnica za prihodnje kandidature.


Nagovor ministrice za šolstvo znanost in šport Republike Slovenije prof. dr. Maja Makovec Brenčič [foto: BZS]

Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije je bil tudi zadovoljen s korektnim in športnim pristopom, ki je odlikoval slovensko kandidaturo. “Borili smo se v športnem duhu, tako kot to počnejo naši biatlonci in biatlonke na športnih terenih. Žal je prevladalo drugačno mnenje, ki je nam nekoliko tuje, vendar sprejemamo in spoštujemo izbor in si bomo še naprej prizadevali za pridobitev prvenstva v letih 2023 ali 2024.


Predstavitev kandidature [foto: BZS]

Pokljuka bo letos decembra gostila že 21. svetovni pokal v biatlonu in ponosni smo, da smo spet močno opozorili nase, čeprav kandidatura ni bila pridobljena. Žal naše zaveze in sodobna predstavitev ter argumenti v prid prvenstvu na slovenskih tleh niso prepričali delegatov. Še naprej si bomo prizadevali za nujne posodobitve prizorišča na Pokljuki in se na naslednjem kongresu znova potegovali zanj,” je po štetju glasov povedal Borut Farčnik, predsednik organizacijskega odbora za pripravo pokljuške kandidature.

Kongres Mednarodne biatlonske zveze se bo zaključil danes pozno popoldan, ko bodo delegati zaključili s svojim delom. Naslednjič se bodo znova srečali leta 2018 v hrvaškem Poreču.

Leave a Comment