Pokljuka pripravljena na spektakel ob 20. obletnici

Medtem ko zadnje reprezentance prihajajo na Pokljuko, so organizatorji tekem svetovnega pokala priredili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili dogajanje na tretji postaji svetovnega pokala v biatlonu.

Zbrane novinarje je nagovoril tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga, ki je izrazil navdušenje nad uspehi slovenskih zimskih športnikov v minulem koncu tedna, izpostavil pa je predvsem zmago in tretje mesto biatlonca Jakova Faka na tekmah za svetovni pokal v Hochfilznu: “Prepričan sem, da so odlične uvrstitve slovenskih reprezentantov poskrbele, da bo na Pokljuko prišlo veliko ljubiteljev biatlona. Pokljuka s svojo tradicijo dokazuje, kako izredno dober organizator je. Prepričan sem, da bomo to nalogo dobro opravili tudi letos. Priprave so potekale že pred zimo, zdaj sodeluje tudi narava in veseli smo, da se bomo lahko čez nekaj dni odlično izkazali, tako na organizacijskem, kot na športnem področju.


Na Pokljuki je prava zimska pravljica [foto: Tomaž Šušteršič]

Brez umetnega snega ne bi bilo tekme

V moški konkurenci je za tekmovanje na Pokljuki prijavljenih 130 tekmovalcev, v ženski 120, vsi pa zaradi omejitev in kvot ne bodo mogli nastopiti na sprinterski preizkušnji. Proge na Pokljuki so v celoti pripravljene z umetnim snegom, naravni sneg, ki je Rudno polje pobelil v zadnjih dneh, pa je predvsem poskrbel za lepo naravno kuliso, ki bo gotovo na Pokljuko zvabila še večje številko gledalcev. Naredili smo preko 10.000 kubičnih metrov snega, priprave so bile v zadnjih dveh tednih res krute. Zasneževali smo od 28. novembra, končali minuli petek. Porabili smo preko 8000 kubičnih metrov vode, zato opravičujemo akumulacijsko jezero na Pokljuki, delali smo z vsemi topovi, ki jih premoremo, posodili pa so nam jih tudi na Starem vrhu,” je o pripravi centra na Pokljuki dejal predsednik zbora za biatlon in podpredsednik organizacijskega odbora Peter Zupan ter nadaljeval: “Moram reči, da po mojem mnenju Pokljuka v teh dvajsetih letih še nikoli ni bila na tako visokem nivoju pripravljenosti tri dni pred tekmovanjem. To, da smo naredili proge z umetnim snegom, je zagotovilo, da bo Pokljuka tudi ob morebitnem pomanjkanju snežnih padavin ostala pripravljena za potrebe biatlona, tekaških klubov in za izvedbo tekmovanj. Narava nam je šla na roko s temi nizkimi temperaturami, a brez umetnega snega tekmovanje ne bi bilo mogoče. Na tak pristop moramo tako računati tudi v prihodnje. Pokljuka ima zagotovljeno tekmo tudi decembra naslednjega leta, po informacijah pa smo vroči kandidati tudi za naprej. Zato moramo letos narediti vse, da bo prireditev uspešna. Verjamem, da bodo zadnji uspehi tekmovalcev na Pokljuko privabili še več gledalcev. Tudi turistični delavci Bleda in Bohinja so naredili veliko, da bi povečali obisk. Tudi v drugih državah so kupili kar nekaj kompletov kart za vse dni.

Za lepo vabilo na štiridnevno druženje na Pokljuki so poskrbeli tudi slovenski tekmovalci, ki so konec tedna uspešno nastopali na tekmah v Hochfilznu. Dokazali smo, da smo dobro trenirali. Če je bil začetek sezone slabši, sta za nami odlična dneva, ki bosta težko ponovljiva. Upam le, da to ne bo prevelik pritisk na naše za Pokljuko. Prepričan sem, da so dovolj izkušeni, da bodo to zdržali, da bodo na domačem prizorišču nastopili znova vrhunsko,” je po zmagi Jakova Faka in še treh uvrstitvah v sedmerico najboljših dejal vodja slovenskih reprezentanc Matej Oblak.

Pokljuka je pripravljena in čaka le še gledalce. Ti bodo na prizorišče lahko prišli tudi z brezplačnim avtobusnim prevozom izpred ledene dvorane na Bledu, vstopnina za posamezni dan prireditve pa je deset evrov. Otroci do desetega leta imajo v spremstvu staršev prost vstop.

Leave a Comment