Rus Makovejev do prve zmaga, Fak 22.

Prvič so češke proge na Moravskem preizkusili tudi biatlonci na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Najhitreje in predvsem najbolj natančno se je posrečilo opraviti Rusu Andreju Makovejevu, ki je zabeležil svojo prvo zmago v karieri. Z 22. mestom je bil Jakov Fak najvišje uvrščen slovenski predstavnik.

S štirimi streli, ki so zgrešili tarče (1,0,1,2), je bila njegova strelska statistika pod letošnjim povprečjem, vsekakor pa nad današnjim slovenskim. Novih 19 točk svetovnega pokala mu je prinesel predvsem šesti najhitrejši tek, kar ga v trenutni skupni razvrstitvi uvršča na 23. mesto.

Vsaj nekaj dobrega lahko najdem v svojem današnjem nastopu in to je tek. Enostavno nisem našel sproščenosti in zanesljivosti na strelišču. Dan brez tekem bo prišel prav, da naredim dober strelski trening in spet pridobim zaupanje. Imel sem dobro priložnost, ker je velika večina ostalih tekmovalcev prav tako zgrešila precej tarč. Pogoji na strelišču so bili zelo spremenljivi in tudi zelo zavajajoči. Vetrne zastavice niso vedno pokazale realnega stanja vetra. Že na šprintu si želim nastopiti bolj sproščeno, saj sta le dve streljanji, kjer ni možno toliko nadoknaditi v teku, zato bo streljanje še toliko bolj pomembno. Proge so zelo težke, vendar so mi všeč. Še posebej je potrebno paziti na spustih, kjer je bilo danes tudi nekaj padcev,” so bile besede Faka po tekmi.

Drugi najvišje uvrščen Slovenec Klemen Bauer/b> je prav tako pustil upanje na strelišču. S šestimi nepokritimi tarčami (0,2,1,3) je pristal na 52. mestu. “Začelo se je po načrtu, vendar je že prvo streljanje stoje pokazalo na stare slabosti. V nadaljevanju sem poskušal popraviti napake, ki so bile predvsem posledica neizdelanega proženja, vendar sem bil premalo osredotočen. Čim prej bom poskušal pozabiti tekmo, še prej pa seveda narediti poglobljeno analizo,” je tarnal Bauer.

Tudi Janez Marič si je pristreljal šest minut pribitka (0,3,1,2) in zaključil kot 79. Še nekoliko niže sta bili zaradi strelskih predstav uvrščena Simon Kočevar in Vasja Rupnik. Mladi Ložan ni podrl petih tarč (0,2,1,2) in je zasedel 89. mesto, Logatčan pa je zadel 12 tarč od dvajsetih (3,0,2,3) in končal kot 91.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Prihod na strelišče je težji kot morda izgleda na prvi pogled, zato tudi toliko zgrešenih tarč. Vsi so prihajali na streljanje fizično bolj obremenjeni kot ponavadi. Žal predvsem v našem taboru nismo našli rešilne formule za več zadetkov. Jakov bi moral zadeti vsaj tisto zgrešeno tarčo leže in slika bi bila bolj spodbudna. Prav tako pa tudi Klemen, ki je bil premalo z glavo pri stvari in je pustil na zadnjem streljanju kar tri tarče nedotaknjene,” je bil kritičen trener Tomaš Kos, ki je tudi tokrat bedel nad biatlonci na strelišču.

20-kilometrska preizkušnja je tekma strelcev in čeprav smo na zadnjih tekmah že prikazali, da znajo fantje zadeti tarče, tega danes niso uspeli realizirati. Preprosto s toliko zgrešenimi tarčami ni možno narediti prav veliko. Jakovo 22. mesto je še presenetljivo dobro, glede na štiri minute pribitka, kar kaže na zelo dobro tekaško formo, ki jo lahko vidimo tudi pri Klemnu. Treba se bo pogovoriti in počakati na naslednjo tekmo,” se nadeja izboljšanja glavni trener Uroš Velepec.

Edini, ki je danes zadel vseh dvajset tarč je bil zmagovalec Makovejev, kar kaže na zares nenavadne strelske pogoje. Drugouvrščeni Norvežan Emil Hegle Svendsen je bil neuspešen dvakrat (1,0,0,1), vendar je za zmagovalcem zaostal za manj kot eno zgrešeno tarčo. Tretji Šved Björn Ferry si je prislužil minuto časovnega pribitka (0,0,0,1), a zaostal za skoraj minuto in petnajst sekund. Svendsen je s tem še povečal prednost v svetovnem pokalu pred Francozom Martinom Fourcadom, ki je bil danes deseti.

Že jutri čaka nova priložnost biatlonke, ki bodo ob 14.30 pričele tekmovanje v šprintu na 7,5-kilometrski progi.


Rezultati: Svetovni pokal .: Nove Mesto :. Posamično (m)


Leave a Comment