Šesto mesto za slovensko biatlonsko štafeto na Švedskem

Biatlonke in biatlonci so le začeli z novo sezono svetovnega pokala, ki bo trajala vse do konca marca. Prvo prizorišče tekem je švedski Oestersund, kjer so se danes pomerile ekipe iz 23. držav. Med temi je bila tudi naša štafeta in sicer v dobro preizkušeni postavi – Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak. Ta je poskušala narediti boljši uvod v sezono kot pred letom dni, ko je zasedla deveto mesto.

Andreja je prišla na prvo streljanje v skupini z ostalimi tekmicami in svojo nalogo opravila z dvema popravkoma, kar je ob nadaljevanju pomenilo 14. mesto in slabe pol minute zaostanka za vodilno ekipo. Z drugo postojanko je opravila bolje in šla v zadnja dva kilometra s samo eno popravo ter s 16. časom, s solidnim tekom pa je štafeto predala Gregorinovi kot 13.


Slovensko štafeto je pričela Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Gregorinova napredovala

Teja je bila po dveh kilometrih teka na 14. mestu, s streljanjem leže pa je opravila vrhunsko in s tem nadoknadila 15 sekund ter izboljšala uvrstitev za tri mesta. Streljanje v stoje je začela kot 12. in bila ponovno 100-odstotna v zadnji del proge pa se je podala kot deveta najboljša. Svoj nastop je končala z osmim časom, zaostanek za vodilno ekipo Belorusije pa je znašal 35.3 sekunde. Drugo mesto je takrat zasedala italijanska ekipa, tretja pa je bila Rusija.

Teja Gregorin je o nastopih dejala: ″Če bi nam včeraj rekli, da bomo šesti, bi verjetno vsak podpisal. Res je, da je med tekmo kazalo na boljši rezultat. Ampak vsi štirje moramo narediti maksimum, če hoče štafeta zmagati, danes se nam pač ni izšlo, je pa zelo lepo, da konkuriramo tistim najboljšim in sem zelo vesela za to. Kar se mojega nastopa tiče, je bil strelsko v redu, čeprav bi lahko bila kakšno sekundo hitrejša, ampak v danih razmerah mislim, da je bil to kar moj maksimum. Tekaško se nisem najbolje počutila. Mogoče pripisujem to temu, da mi manjka še nekaj tekem, da bo iz tekme v tekmo boljši in da bo tudi tek tak kot mora biti. Je kar dobro, da je štafeta uvod v samo sezono, da se približno vidi kje je kdo. Komaj čakam te posamične nastope. Mogoče je ta “petnajstka” kar dobra zame, da ne bo treba tako na hitro začeti, kot na teh krajših razdaljah, da se res dobro prepiham in da pljuča “zalaufajo” kot morajo.


Klemen Bauer [foto: OK Planica]

Fantastičen drugi nastop Bauerja

Klemen je dobro odšel na pot in kmalu prehitel dva tekmeca. S prvim streljanjem je začel zelo hitro in zadel štirikrat, zadnja tarča pa je nato zahtevala dve popravi. Z drugim streljanjem, na katerem je imelo kar nekaj biatloncev težave, je Bauer opravil fantastično in odšel v zadnja dva in pol kilometra kot prvi, tesno za petami pa sta mu bila Čeh in Nemec. S tretjo predajo sta nato prva opravila Čeha, Klemen in Jakov pa sta se srečala 1.7 sekunde kasneje.

S svojim nastop sem kar zadovoljen v celoti, sploh glede na to, da je to prva tekma v sezoni, ko še ne vemo kakšni so pravi občutki, ko ne vemo, kako se bodo stvari obnesle na tekmi. Zgleda, da se je kar dobro izšlo. Posebej sem zadovoljen s strelskim nastopom, ki je šel kar gladko skozi, izvedba je bila pravilna. Mislim, da je tudi cela ekipa pokazala, da smo v vrhu mešanih štafet, kljub temu, da smo naredili nekaj napak. Šesto mesto med tolikimi ekipami, mislim, da je kar vrhunski dosežek. Bili smo blizu, ves čas v igri, v štafeti pa na koncu odločajo malenkosti. Zaostanek je bil majhen in to nam vpliva upanje za naprej,″ pa je o dogajanju v Oestersundu dejal Klemen Bauer.

Kazenski krog Faka

Fak in Moravec sta vzela puški v roki istočasno, zmagovalec tega dvoboja pa je bil naš biatlonec, ki je zgrešil samo enkrat, kar pa je tudi pomenilo, da se je nemški zasledovalec Schempp približal na samo dve sekundi zaostanka. Po tekaškem delu so se razlike med reprezentancami še zmanjšale, tako da so na streljanje v stoje naenkrat prišli štirje fantje. Od teh je bil najboljši Birkeland iz Norveške, ki je bila že skoraj odpisana, Jakov pa je po prvih dveh strelih, ki nista zadela tarče, zašel v težave, kar je na koncu pomenilo kazenski krog in deseto mesto pred zadnjim tekaškim delom.

Na koncu je po razburljivem finalu preizkušnje slavila ekipa Francije (Bescond, Chevalier, S. Fourcade, M. Fourcade), drugi so bili Norvežani (Solemdal, Echoff, Christiansen, Birkeland), tretji pa Nemci (Hildebrand, Preuss, Peiffer, Schempp). Jakov je v zadnjih metrih tekel zelo dobro in Sloveniji priboril končno šesto mesto.

Glavni trener Uroš Velepec je takoj po koncu preizkušnje dejal: ″Sem izjemno zadovoljen z nastopom vseh, razen zadnjega Jakovega streljanja v stoje. Za začetek sezone voditi po sedmih streljanjih in pred koncem je dober občutek, tako da vsem samo čestitke. Bistveno bolj vetrovno je bilo lansko leto, danes je bilo nekoliko lažje streljati.” O izenačenosti ekip pa nato še dodal: “Mešane štafete so vedno take. Pri mešanih štafetah je vedno veliko dobrih, dva moška, dve ženski, tako da je veliko ekip zelo skupaj. Tisti zaključek je bil res epski, tri ekipe v desetinki ali dveh. To je tisto, kar dela biatlon tako zanimiv. Konec koncev je tukaj petnajst ekip, ki so tako kvalitetne, da se potegujejo za stopničke. Jaz sem vesel, da smo tudi mi ena od teh.

Naslednja tekma nas čaka v sredo, ko bo na sporedu moška posamična preizkušnja s startom ob 17.15. Na 20-kilometrsko pot se bodo podali tudi Jakov Fak, Klemen Bauer in Lenart Oblak.


Rezultati: Svetovni pokal.: Oestersund :. Mešana štafeta (m)
Izjava: Uroš Velepec (.mp3)
Izjava: Teja Gregorin(.mp3)
Izjava: Klemen Bauer (.mp3)


Leave a Comment