Slovenci deveti v štafetnem nastopu

Zadnji so z nastopi v Anterselvi-Antholzu zaključili moški v štafetah 4 x 7,5 km, kjer je bila najuspešnejša francoska postava. Slovenska štafeta v zasedbi Klemen Bauer, Jakov Fak, Janez Marič in Vasja Rupnik je zaključila na devetem mestu med štiriindvajsetimi ekipami.

Klemen Bauer, ki je popeljal štafeto na progo, je po prvem streljanju zasedal celo drugo mesto, vendar pa je bil manj uspešen v položaju stoje in moral je zaviti v kazenski krog. Jakov Fak je od Bauerja prevzel štafeto kot deveti. Na streljanjih je porabil pet dodatnih nabojev in predvsem na račun tekaške predstave pridobil tri mesta. Na strelskih postankih je bil od vseh Slovencev najuspešnejši Janez Marič. V obeh strelskih položajih je popravljal le s po enim nabojem, svojo predajo pa zaključil na sedmem mestu. Odgovorno zadnjo predajo sta trenerja zaupala Vasji Rupniku, ki je do streljanja stoje ohranjal osmo pozicijo. Žal se po zadnjem obisku strelišča ni uspel izogniti kazenskemu krogu, kar ga je potisnilo za dve mesti navzdol, vendar pa je do cilja prehitel Američana Nordgrena in prečkal ciljno črto kot deveti.

Zame podoben razplet kot na šprintu, ko je bila polovica nastopa uspešna, druga pa … Morda sem tudi malo preveč tvegal na strelišču, kar je kdaj tudi potrebno v štafetah. Z vrhunskimi smučmi je bil tekaški nastop resničen užitek. S prikazanim v Anterselvi sicer ne morem biti zadovoljen, saj je bilo razočaranje po šprinterski tekmi veliko. Sezona pa zaradi tega nikakor še ni izgubljena in z boljšimi nastopi v nadaljevanju bom poskušal izboljšati vtis,” je bila ocena Klemna Bauerja.

Ker sem poskušal s tekom čim več nadoknaditi, sem plačal davek na strelišču. Preveč časa sem porabil za dodatna polnjenja in še posebej za zadnji strel leže, ko sem se prehitro dvignil, sem porabil kar tri dodatne naboje. Tekaško ohranjam visok nivo, resda pa nisem imel veliko primerjave na progi, saj sem večino časa tekel sam,” je pojasnil Jakov Fak.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Strelsko bi moral biti vsaj leže še natančnejši, tekaško pa sem poskušal držati priključek s Švedom Ferryjem, vendar me je po spustih vedno pustil zadaj. Žal mi je, ker bi lahko nekoliko izboljšal pozicijo štafete in pustil lažje delo za Rupnika,” so bile besede Janeza Mariča.

Podobno kot reprezentančnim kolegicam je pripadla moška štafeta francoskim biatloncem. Jean Guillaume Beatrix, Simon Fourcade, Alexis Boeuf in Martin Fourcade so se s prednostjo 12 sekund uvrstili pred Nemce (Michael Roesch, Andreas Birnbacher, Florian Graf, Arnd Peiffer) in Avstrijce (Simon Eder, Tobias Eberhard, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger). Še posebej slednji so prikazali odličen nastop, ko so v zaključnem boju za tretje mesto premagali favorizirane Ruse. Nemce pa je v zadnji predaji razočaral Peiffer, ko je moral obkrožiti kazenski krog in olajšal zmago Francozom.

Biatlonska karavana si bo privoščila teden dni premora pred naslednjimi tekmami, ki jih bosta v začetku februarja na mini skandinavski turneji gostila norveški Oslo in finski Kontiolahti.


Rezultati: Svetovni pokal .: Anterselva (m)


Leave a Comment