Slovenci svetovni podprvaki v mladinski mešani štafeti


Eva Urevc [foto: Tomaš Šušteršič]

Na Češkem od 22. do 25. septembra poteka svetovno prvenstvo v poletnem biatlonu, ki se ga udeležuje tudi slovenska ekipa pod vodstvom trenerjev B in mladinske ekipe Boštjana Lekana in Roberta Sitarja.

Že prvi dan tekmovanj je bilo Nove mesto na Moravskem srečen kraj za Evo Urevc, Lili Drčar, Anžeta Povirka in Simona Kočevarja, ki so slovensko mešano štafeto (2 x 6 km + 2 x 75, km) popeljali do druge najvišje stopničke zmagovalnega odra. Čeprav je mlada Urevčeva pričela svojo predajo s kazenskim krogom (1+3, 0+3) in je med dvanajstimi štafetami predala kot šesta, sta kasneje razliko do najboljših zmanjševala Lili Drčar (1+3, 1+3) in Anže Povirk (0+1, 2+3), ki je bil na svoji predaji že četrti. Odločilno vlogo pa je odigral zadnji člen štafete Simon Kočevar, ki je šele po streljanju stoje moral enkrat zaviti v kazenski krog (0+0, 1+3) in je pripeljal slovensko izbrano vrsto do naslova svetovnih mladinskih podprvakov.

Veselje sta s tekmovalno ekipo delila tudi oba trenerja. Boštjan Lekan je po tekmi povedal: “Zelo sem zadovoljen s prikazanim, obenem pa je to tudi prvi vidnejši rezultat ekipe v moji manj kot dveletni trenerski karieri. Predvsem fanta sta opravila s progo kot smo se dogovorili in sta zdržala pritisk svoje predaje. Hitra sta bila tako Povirk kot Hočevar, ki je tudi zelo rutinirano zaključil tekmo. Že tretjič smo na tem prizorišču in dobro poznamo teren. Drseča asfaltna podlaga nam je sicer povzročala nekaj težav, vendar smo s prilagojeno tehniko poskušali kar čimbolj izničiti njen vpliv. Do nedelje nas čaka še kar nekaj tekem v konkurenci posameznikov in upamo na nadaljevanje rezultatske uspešnosti.

Zelo sem bil sproščen med nastopom, kot mi je svetoval trener. To je zagotovo doprineslo k hitremu teku in vsaj brezhibnemu ležečemu strelskemu nastopu. Drugo mesto mi veliko pomeni, ker je to moja prva kolajna na velikih tekmovanjih. Res smo dali vse od sebe in to se je poznalo tudi na rezultatu,” je bil v imenu ekipe zgovoren Simon Kočevar.

Zmagali so predstavniki Rusije (Olga Galich, Olga Podchufarova, Nikolay Yakushov, Dmitriy Dzhudzev; 1+16), tretje mesto pa je zasedla bolgarska postava (Niya Dimitrova, Stefani Popova, Ivan Zlatev, Anton, Sinapov; 4+19). Jutri bo prizorišče namenjeno le treningom. V soboto čakajo biatlonke in biatlonce šprinterske preizkušnje, v nedeljo pa bodo prvenstvo zaključili z zasledovanji.

Leave a Comment