Slovenski biatlonci pripravljeni na domače preizkušnje

Pokljuški konec tedna bodo zaznamovale prve poolimpijske preizkušnje biatlonk in biatloncev, razburljiv in pester spored odpirata današnja sprinta, na čelu s slovensko sedmerico.

Evforija po odličnih nastopih v olimpijskem Sočiju še vedno spremlja predvsem glavna slovenska aduta, Jakova Faka in Tejo GregorinPokljuki se prav vsi počutijo domače, vedno pa so bili v igri za visoke uvrstitve, čemur pritrjujeta lansko drugo mesto v tekmi s skupinskim startom in sezono prej zmaga v sprintu. Odlična rezultata imata skupno ime – Jakov Fak: “Lepo se je spomniti dosežkov, a vsako leto so nove tekme in narediti je treba nove uvrstitve,” je po treningu na kratko komentiral naš najboljši biatlonec, ki si pred domačimi navijači želi predvsem izboljšati letošnje rezultate in pa 21. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala: “Pogoji so odlični. Večino časa sem preživel na treningu. Na naslednjih treh postajah svetovnega pokala moram popraviti letošnje uvrstitve.


Na Pokljuki je vse pripravljeno [foto: Črt Slavec/OK Planica]

Na današnji tekmi se mu bo pridružila še trojica Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl. Slednji se je na tekmo uvrstil skozi interne kvalifikacije, kjer je ugnal kolega Simona Kočevarja in Lenarta Oblaka.

255 tekmovalk in tekmovalcev iz 32 držav je v sredo preizkusilo progo in strelišče pred jutrišnjima sprinterskima preizkušnjama. Vsi so s pripravo tekmovališča več kot zadovoljni.

Klemen Bauer že nekaj sezon spada med tihe favorite, na tekmah svetovnega pokala pa je tekaški del njegova prednost, kar so dokazale tudi zadnje tekme v Sočiju: “V Sočiju sem videl, da sem blizu najboljših v teku, prav tako pa tudi v streljanju ohranjam dobre občutke. Vesel bi bil vsake uvrstitve med najboljših 30, še bolj srečen pa bi bil z izboljšanjem najboljše uvrstitve, 9. mesta. Upam da prehlad, ki se me je lotil pred nekaj dnevi, ne bo vplival na razplet. Veselim se tekmovanja pred domačimi navijači. Upam, da se bodo zbrali v rekordnem številu,” ostaja skromen v napovedih Bauer.


Slovenski biatlonci med treningom [foto: Črt Slavec/OK Planica]

Bolezen je krepko posegla tudi v ženski del ekipe. Nastopila bo trojica Andreja Mali, Anja Eržen in bronasta z olimpijskih iger Teja Gregorin. Prav slednja je imela v zadnjem času največ težav z zdravjem, vendar se ne predaja vnaprej in se že veseli tekme: “Prišli bodo moji domači. Upam, da bom lahko pokazala, kaj lahko naredim. Po Sočiju sem opravila dva lahka treninga, nato en malenkost hitrejši trening in eno krajšo tekmo. Izguba je velika, a je posebno zadovoljstvo nastopiti pred svojimi navijači.” In prav tu bi lahko črpala dodatno energijo, ki bi ji pomagala do visoke uvrstitve. Zaveda se visokih pričakovanj, vendar ostaja optimistična: “Na tekmo bom šla kot na zmago, potem bomo pa videli, kam lahko pridem.

Povsem drugačna pa so izhodišča pri Andreji Mali, ki se bo po dolgem premoru ponovno lahko preizkusila na tekmi: “Prejšnji teden sem si v celoti rezervirala za trening na Pokljuki, na teh progah in na tem snegu. Po mesecu in pol premora je zelo težko spet ujeti tekmovalni ritem, pa čeprav si na treningu pripraviš tekmo. Komaj čakam, da se vse skupaj začne.

Start moškega sprinta bo ob 12:30, start ženskega pa ob 15:30. Jakov Fak se bo na progo pokal s številko 9, Klemen Bauer 40, Janez Marič 72, Peter Dokl pa bo imel številko 77. Teja Gregorin bo startala kot druga, Andreja Mali 33., Anja Eržen pa 47.


Teja Gregorin je pred tekmo dobro razpoložena [foto: Črt Slavec/OK Planica]

Leave a Comment