SP: Malijeva v zasledovalno do rezultata sezone


Andreja Mali [foto: Klemen Zibelnik]

Zadnja tekma prve postaje severnoameriške turneje letošnjega biatlonskega svetovnega pokala je pripadla Norvežanki Tori Berger. Odlično je nastopila slovenska predstavnica Andreja Mali, ki se je s 27. mesta po šprintu prebila vse do 8. in dosegla svoj največji letošnji uspeh.

Razplet tekme je še bistveno bolj kot pri moških krojil veter na strelišču in to je občutila tudi naša prva favoritinja Teja Gregorin. Z 12. izhodiščem po šprintu in manj kot minuto zaostanka je gojila velika pričakovanja, žal pa se ji je nastop podrl že po drugem obisku strelišča, kjer je bila žrtev neugodnih vetrovnih sunkov, ki so ji preprečili kar štiri zadetke. Do konca tekme je lovila štirideseterico in točke svetovnega pokala, kar ji je nazadnje tudi uspelo. Dosegla je 40. mesto, v strelsko statistiko pa vpisala kar devet zgrešenih tarč (1,4,1,3), kar se ji ni pripetilo že dolgo vrsto let.

Prav tako je dolgih šest let čakala Andreja Mali, da se je spet zavihtela med prvo deseterico najboljših svetovnih biatlonk. 33-letna Kamničanka je bila kljub vetru sedemnajstkrat uspešna na strelišču (1,0,0,2) in si na ta račun priborila osmo mesto. Nanj je napredovala s 27. štartne pozicije in s tem obenem izenačila svoj drugi najboljši biatlonski dosežek kariere. “Kot bi se spet rodila v biatlonu,” je bil njen prvi odziv. “To je bila že nekaj let moja ponovna velika želja, da si dokažem, da zmorem in se prebijem med deseterico. Ko sem prišla že skozi cilj, sem se šele začela zavedati uspeha. Pred tekmo sem bila neobičajno sproščena in se nisem obremenjevala z rezultatom in tudi to je morda pripomoglo k delčku strelskega uspeha in brezkompromisnemu streljanju v teh razmerah. Imela sem tudi zares odlične smuči in s takšnimi ni težko slediti boljšim tekačicam od mene. Zasledovanje je zame kot nekakšen skupinski štart, kjer te potegnejo tudi ostale sotekmovalke in se ni potrebno dodatno aktivirati, saj te potegne že sama tekma. Na zadnjem streljanju smo vse čakale na ugodnejše pogoje in sem imela le pripravljen prst na sprožilcu. Trije zadetki so se izkazali kot lep dosežek in so še dodatno pripomogli, da sem strelišče zapustila kot šesta v skupini štirih tekmovalk. Med njimi pa so bile tudi takšne, ki so bistveno hitrejše od mene, zato sem vesela osmega mesta,” se je radostila Malijeva.

Neverjetno!” pa je bil komentar njenega trenerja Tomaša Kosa. “Po vseh teh letih ni obupala in je vedno našla motiv. Že nekaj zadnjih tekem je kazala vedno boljši tek in danes so se ji zadeve poklopile. Super dosežek, kateremu pa se na žalost ni uspela pridružiti tudi Teja. Ni bojazni, le v danih razmerah se ni izšlo po načrtu,” je bil pomirjujoč ton Kosa.

Šesto zmago sezone je osvojila Norvežanka Bergerjeva (0,1,2,1). Njena pripravljenost je dobre tri tedne pred svetovnim prvenstvom res na vrhunskem nivoju, kar dokazuje tudi z dejstvom, da je med zadnjimi šestimi tekmami kar petkrat pometla s konkurenco, enkrat pa je zasedla drugo mesto. Druga je bila Francozinja Marie Dorin (0,0,1,2), tretja pa Belorusinja Darya Domracheva (0,0,3,2), ki se je veselila skoka z 11. štartne pozicije. Zmagovalka šprinta Švedinja Helena Ekholm je precej zaostala in končala na 11. mestu, vendar pa še vedno vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Gregorinova je z 9. zdrsnila na 11. mesto skupne razvrstitve, Malijeva pa je napredovala na trenutno 26. mesto.

Drugi del nastopov svetovnega pokala v ZDA bo naslednji konec tedna gostil Fort Kent, ki leži ob ameriško-kanadski meji. Biatlonke in biatlonce čakajo tam od 10. do 13. februarja šprinterske, zasledovalne in tekme s skupinskim štartom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Presque Isle :. Zasledovalno (ž)


Leave a Comment