SP: Najboljši Berger, Bauer za las ob točke na šprintu


Jakov Fak in Klemen Bauer [foto: Tomaš Šušteršič]

Po deževni noči se je vreme končno nekoliko umirilo v Ruhpoldingu in za nekaj trenutkov pred začetkom moške šprinterske tekme je posijalo celo sonce. Ker je bil tudi danes jutranji trening odpovedan, je proga ostala relativno trda. Šestič v karieri pa se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpel Lars Berger.

Slovenska ekipa je tudi danes nastopila brez Jakova Faka in Janeza Mariča. Slednji bo virozo dokončno ozdravil kar v Sloveniji, Jakov pa je pred tekmo opravil ogrevanje in celo nastrelil orožje, vendar mu počutje še ni dopustilo štarta.

Še vedno se ne počutim dovolj zdravega, da bi lahko nastopil. Z naporom bi morda celo tvegal poslabšanje situacije, zato smo se tik pred tekmo odločili, da ne poskusim. Ne želim si očitati kakšne pljučnice, ki bi se morda razvila iz takšne situacije. Seveda pa obžalujem, da ne bom med tekmovalci,” je bil pred tekmo nekoliko razočaran Fak.

Breme najboljšega Slovenca na tekmi je moral spet prevzeti Klemen Bauer, ki se mu je še po prvi polovici nasmihal lep dosežek. S številko 4 je izkoristil dobre pogoje na progi in tudi streljal je brez napake. Situacija se je obrnila po streljanju stoje, ko je njegov strelski trener Tomaš Kos po radijski zvezi s strelišča lahko samo še sporočil: “No, pa imamo!” To prav gotovo ni pomenilo nič dobrega in izkazalo se je, da je pustil nepobeljene tri tarče. Tudi zadnji krog mu niso kaj dosti pomagale spodbudne besede ob progi, ki so mu jih namenili člani njegovega kluba iz Ihana na čelu s predsednikom Matjažem Pavovcem. Po prihodu drugih tekmovalcev v cilj je zdrsnil vse do 41. mesta in za las ostal brez točk svetovnega pokala.

Preveč sem hitel in tarče kar niso hotele pasti. Sedaj se šele zavedam, da nisem bil pozoren na merek na puški, temveč zgolj na tarče. Mogoče sem celo preveč razmišljal o tem, kako bom opravil s tekaškim delom. Zaradi tega je bila tudi koncentracija slabša. Škoda je tudi zaradi velikega zaostanka za zasledovalno preizkušnjo,” ni bil zadovoljen niti Bauer sam.

Svoje očitno vedno boljše tekaške forme ni unovčil niti Vasja Rupnik. V cilju je semafor pokazal štiri zgrešene tarče (1,3) in 68. mesto. “Stoje sem zamujal strele, saj sem vsakič prepozno izstrelil naboj. To je bila glavna napaka, ki me je stala boljše uvrstitve. Kot kaže se mi popravlja tudi tekaška forma, zato sem pričakoval več,” je pojasnil Rupnik.

Peter Dokl je bil na vsakem obisku strelišča neuspešen po enkrat (1,1), kar je bilo tudi nekoliko preveč glede na njegove tekaške predstave. Med 96 tekmovalci je bil uvrščen na 80. mesto.

Bili so izpolnjeni vsi pogoji za dobre nastope, imeli smo dobro pripravljene smuči, žal pa fantje danes tega niso znali izkoristiti. Tudi brez Faka in Mariča bi morali prikazati boljšo predstavo. Na enem najlažjih strelišč med vsemi postajami svetovnega pokala je treba več zadeti. Ko drugi tekmovalci streljajo ‘ničle’, naši pa zapuščajo strelišče z dvema ali tremi zgrešenimi tarčami, ne gre pričakovati boljših rezultatov. Sprašujem se, kaj bi lahko šlo narobe, saj na treningih streljajo bistveno boljše,” je po tekmi ugotavljal glavni trener Uroš Velepec.

Norvežan Berger je šele četrtič na tekmah svetovnega pokala zadel vse tarče, kar mu je z najboljšim tekaškim časom in s prednostjo 21,7 sekunde prineslo današnjo zmago. Stoodstotno je bil uspešen tudi mlajši od francoskih bratov Fourcade, Martin, ki se je uvrstil na drugo mesto. Na tretjem pa je pristal prebujeni Rus Ivan Tcherezov, ki se je tretjič v sezoni zavihtel na najnižjo stopničko z zaostankom 23,8 sekunde za zmagovalcem.

Ženski šprint na 7,5-kilometrski razdalji se prične jutri ob 14.45 uri s trojico slovenskih predstavnic (Teja Gregorin št. 10, Andreja Mali št. 23, Tadeja Brankovič Likozar št. 50) na štartu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Šprint (m)


Leave a Comment