SP: Šprinterska zmaga Flatlandovi, Teja Gregorin 25.


Teja Gregorin [foto: Klemen Zibelnik]

V nemškem Oberhofu so se še predzadnjič letos na tem prizorišču pomerile biatlonke. 7,5-kilometrska šprinterska preizkušnja je prvič v karieri pripadla Norvežanki Ann Kristin Aafedt Flatland. Najbolje uvrščena Slovenka Teja Gregorin je s 25. mestom osvojila nove točke svetovnega pokala.

Gregorinovi ni steklo na streljanju leže, kjer je bil že prvi naboj izstreljen mimo tarče. Temu sta sledila še dva in strelišče je zapustila s tremi nepokritimi tarčami. Navkljub brezhibni predstavi v položaju stoje z vsemi petimi zadetki, je bilo upov na zares vrhunski dosežek vseeno konec že po prvem streljanju. “Tudi to se včasih žal zgodi. Potrebovala sem to tekmo, da se po obdobju premora spet vrnem v tekmovalni ritem. Pomembno je, da sem stoje opravila brez napake, ker za leže vem, da znam zadeti. Tudi tek še ni bil takšen kot sem ga sposobna, zato bo jutri nujno prestaviti v višjo prestavo. Vem, da gre lahko bistveno hitreje, samo streljanje stoje naj ostane takšno kot danes. Glede na vremenske razmere in počutje v Oberhofu ostajam še kar dobro razpoložena in ni razloga za preplah. Saj sem vendarle osvojila nove točke svetovnega pokala,” je bila vase prepričana Gregorinova.

Andreja Mali, ki je od preostalih dveh Slovenk edina še nastopila, je bila uvrščena na 48. mesto. Glede na strelski dosežek Gregorinove, je bila pri njej situacija obrnjena. Na streljanju leže je bila 100-odstotna, po položaju stoje pa je morala opraviti s tremi kazenskimi krogi. “Enostavno sem bila premalo osredotočena na pravilno držo prsta pri strelih. Nisem bila dovolj pozorna in trije naboji so šli v belo namesto v črno. Po treh zgrešenih tarčah in dodatnih 450 metrih v kazenskem krogu tudi moj tek proti koncu ni bil več takšen, kot bi bil lahko sicer. Tudi zelo mehka proga mi ni bila pisana na kožo,” je bil komentar Malijeve.

Tudi glavni trener Uroš Velepec ni imel razloga za pretirano zadovoljstvo: “Danes je bilo manj megleno in tudi pihalo ni tako močno, vendar pa je bilo na trenutke vseeno še nekaj vetrovnih sunkov, kar se vidi tudi po povprečni strelski statistiki. Žal Teja že prvega strela leže ni izdelala in je bil kar precej daleč zgrešen. Četrti strel je ‘cuknila’ in tako je težko doseči dober rezultat na šprintu. Stoje je izgubila še vsaj 15 sekund zaradi težav z zaklepom in posledično počasnejšim streljanjem, sicer bi bila zanesljivo med dvajseterico. Danes ji bomo zato zamenjali prožilni mehanizem na njeni puški, da bo vse brezhibno delovalo jutri. Malijevi so se po izvrstnem streljanju leže, pripetile nepotrebne napake na streljanju stoje. Jutri je nov dan in Slovenci bomo imeli na skupinskih štartih v ognju vsaj dve močno razgreti železi.

Prvo zmago si je Norvežanka Flatlandova, ki je zgrešila eno tarčo (1,0), pritekla praktično šele v zadnjem krogu. Da je bilo domače občinstvo spet na nogah pa sta poskrbeli Nemki Magdalena Neuner in Andrea Henkel na drugem in tretjem mestu. Neunerjeva je bila na račun hitrejšega teka in ene zgrešene tarče več (1,1) vseeno 9 sekund in pol hitrejša od izkušenejše reprezentančne kolegice. Henklova (0,1) je namreč nastopila na tekmah svetovnega pokala v Oberhofu že dvanajsto leto zapored.

Jutrišnji biatlonski program bodo ob 15.30 uri začeli moški s 15-kilometrskim skupinskim štartom. Slovenski predstavnik Jakov Fak bo nosil štartno številko 9; druga rezerva za nastop med najelitnejšo trideseterico pa ostaja Klemen Bauer. Po njihovem prihodu v cilj se bodo ob 18.15 uri na progo podale še ženske. Na 12,5-kilometrskem skupinskem štartu bo nastopila tudi Teja Gregorin.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof


Leave a Comment