SP: Teja Gregorin na otvoritvi sezone sedma


Teja Gregorin [foto: Klemen Zibelnik]

Že zadnjih nekaj let je Oestersund na Švedskem prireditelj otvoritvenih preizkušenj biatlonskega svetovnega pokala. Uvod v sezono je tokrat pripadel ženskam s 15-kilometrsko posamično tekmo. Pri temperaturi -12 stopinj pod lediščem se je na strelišču in na progi najbolje znašla domačinka Anna Carin Zidek, tudi lanska zmagovalka posebnega točkovanja v disciplini posamično.

Razlog za veselje so imeli tudi v slovenskem taboru, saj je Teja Gregorin, najboljša biatlonka zadnjih nekaj let, osvojila 7. mesto. Čeprav so naboji zgrešili tarčo trikrat v položajih stoje (0,2,0,1), si je z uvrstitvijo med osem najboljših prislužila tudi podelitev cvetja na biatlonskem stadionu ob zaledenelem jezeru Storsjoen. “Pričakovala sem, da me bo mraz bolj oviral, vendar sem včeraj zvečer našla rešitev skupaj z obema trenerjema. Posodila sta mi svoje rokavice in sem tekla z dvema paroma. Začuda me to ni bistveno motilo niti pri streljanju. Sicer sem pričakovala dober začetek, vendar morda spet ne tako dobrega, če izključim drugo streljanje, kjer se nisem našla. Dober je občutek, ko začneš sezono uspešno in lahko že na naslednji tekmi pričakuješ še več. S tem je odveč tudi skrb, da morda nisi dobro pripravljen, da morda nisi dobro treniral. Že lani sva začela s trenerjem graditi moj tekaški napredek in ta je morda letos še bolj izrazit. Tudi strelski občutek je boljši kot lani ob začetku sezone,” se je nasmihalo po tekmi Teji Gregorin.

Nastop Tadeje Brankovič Likozar je po polovici tekme obetal veliko, vendar so pred zadnjim strelskim postankom ostale kar tri tarče nepobeljene (1,0,3,0) in pristala je na 52. mestu. Andreja Mali je zapuščala strelišče s sedmimi črnimi krogi na tarčah, zato je bil njen izkupiček z 78. mestom pod pričakovanji.

Pri vseh treh naših tekmovalkah je bil odločilen po en strelski postanek. Tam so si pokvarile možnosti za boljši rezultat. Ne me narobe razumeti, sedmo mesto je vseeno eden najboljših štartov v sezono in odličen rezultat za Gregorinovo. Škoda le za preostali dve. Teja je prikazala hiter in odločen tek, žal pa je zavzela na strelišču zaradi drsečih podlag nekoliko neroden položaj in dva strela po prvem streljanju stoje sta šla mimo. Oba sta zgrešila levo, kar ni tipično zanjo. To streljanje ji je danes žal odneslo tudi prve stopničke svetovnega pokala,” je ocenil njen trener Uroš Velepec.

Prvih šestdeset točk sezone je pripadlo Švedinji Anni Carin Zidek (0,0,0,0), drugo mesto je šlo v Francijo Marie Laure Brunet (1,0,0,1), na tretje mesto pa se je zavihtela še ena domača biatlonka Helena Ekholm (1,0,0,1).

Z 20-kilometrsko posamično tekmo bodo jutri sezono otvorili še moški. Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in prvič pod slovensko trobojnico tudi Jakov Fak, bodo nastopili na najstarejši biatlonski preizkušnji. Visoka pričakovanja so glede na pripravljalno obdobje in rezultate v lanski sezoni uperjena v vse tri najboljše slovenske biatlonce. Ura resnice bo za številko 2, 33, 58 in 82 odbila ob 17.20.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oestersund (ž)


Leave a Comment