SP: Trojna avstrijska zmaga v Kuusamu

V Kuusamu so po ekipni tekmi uspeli izpeljati tudi prvo posamično tekmo sezone. Na zmagovalni oder so se povzpeli Andreas Kofler, Gregor Schlierenzauer in Thomas Morgenstern.

Avstrijski skakalci so že v prvi seriji potrdili govorice o zelo dobri pripravljenosti, saj so vodili kar njihovi trije reprezentanti. Najdaljšo daljavo je zmogel Schlierenzauer, ki je pristal pri 141,5 m. Drugo uvrščenega rojaka Andreasa Koflerja je prehitel kar za 8,8 točk. Tretje mesto je po “prvem polčasu” zasedel zmagovalec lanskoletnega svetovnega pokala Thomas Morgenstern.


Andreas Kofler [foto: GEPA]

Varovanci Gorana Janusa so prikazali dobro predstavo, saj so se kar štirje uvrstili v finale. Spodletelo je sicer v kvalifikacijah našemu najboljšemu Juriju Tepešu (35. mesto) in Juretu Šinkovcu (36.). V finalu pa nekoliko nepričakovano ni bilo niti Avstrijca Manuela Fettnerja, kateremu se je skok povsem ponesrečil.

Izmed slovenskih finalistov se je po zaletišču skakalnice Rukatunturi najprej spustil Dejan Judež (109,5 ; 118,0). Obetavni skakalec je drugič v karieri osvojil točke, tokrat je bil 28. V nadaljevanju so skakalci v večini obdržali mesta iz prve serije. Žal to ni storil Jernej Damjan, ki je v nekoliko slabših vremenskih razmer in s skokom 109,5 m nazadoval iz 16. mesta na končno 23. Še krajši je bil v finalni seriji Robert Kranjec, saj je s skokom 102,0 m pristal tik pred Judežem. Nekaj mest je izgubil tudi po prvi seriji naš najboljši Peter Prevc. Slednji je bil na koncu 16., Damjan 23., Kranjec 27. in Judež 28.

Na ekipni tekmi smo bili v položaju, da dosežemo stopničke. Vendar smo nato naredili nekaj napak, predvsem Peter in Jure. Peto mesto na ekipni tekmi je soliden rezultat. Po prvi seriji posamične tekme je veliko bolje kazalo. Prisotne so bile tehnične napake. Štirje med trideset je za začetek soliden nastop. Jure Šinkovec in Jurij Tepeš tehnično nista odskakala dobro, vendar se vidi, da smo blizu,” je po tekmi menil Goran Janus.

Na vrhu pa se veliko ni spremenilo. Med najboljšo trojico sta mesti zamenjala le Kofler in Schlierenzauer. Kofler je tako slavil šesto zmago med svetovno elito in drugo zaporedno v Kuusamu. “Skakalnica v Kuusamu je lahko zelo zahrbtna. Danes sem bil zelo sproščen in osredotočen na tekmo. Nisem si predstavljal,da sem tako dobro pripravljen. Zelo sem vesel današnje zmage,” je po tekmi dejal Kofler.

Karavano svetovnega pokala prihodnji konec tedna čakata preizkušnji v Lillehammerju. Slovenski skakalci bodo že jutri pripotovali v domovino in se nato znova odpravili proti Skandinaviji


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment