SP: Veleslalom Ligetyju, Jazbec daleč od finala


Ted Ligety [foto: GEPA]

Prvi boj za točke moškega dela svetovnega pokala je bil danes na sporedu v Soeldnu, ki je včeraj že gostil tekmovalke. Smučarji so se pomerili na veleslalomu, prvi izmed 45-ih preizkušenj letošnje sezone. Pogoji za nastope so bili tako kot včeraj dobri, po progi na ledeniku Rettenbach pa se je spustilo 75 tekmovalcev. Med njimi je bil tudi en slovenski smučar in sicer Janez Jazbec, ki na tem prizorišču še ni nastopil.

S 1120. metri proge je najprej opravil Švicar Carlo Janka in postavil čas 1:08.63, prvo mesto pa je moral takoj predati najboljšemu veleslalomistu zadnjih dveh sezon, Američanu Tedu Ligetyju. Slednji je Švicarja ugnal za 18 stotink sekunde in na vodilnem mestu ostal vse do konca prvega teka. Tretje mesto je zasedal Avstrijec Phillipp Schoerghofer (+0.21), četrto Francoz Alexis Pinturault (+0.31) peto Avstrijec Romed Baumann (+0.51), Norvežan Aksel Lund Svindal pa je na šestem mestu za Ligetyjem zaostajal že 67 stotink sekunde.

Jazbec, ki je v svoji karieri pred današnjim dnem zabeležil 17 nastopov na tekmah svetovnega pokala, je nosil startno številko 63, kar je pomenilo, da je bilo za uvrstitev v finalno vožnjo potrebno zelo napadalno smučanje. Svojo nalogo na nekoliko slabšem terenu, kot so ga imeli njegovi predhodniki, je opravil brez napak, a čez celotno vožnjo zaostajal za vodilnimi ter čez ciljno črto prišel s takrat 54. časom. Na koncu je zasedel 56. mesto, s čimer je bil daleč od tako žaljenega finalnega nastopa.

Zadnji del drugega teka nam je postregel z zanimivimi vožnjami. Prve zmage na ledeniku Rettenbach se je veselil Ligety, ki je uspel odbiti napada mladega Francoza Pinturaulta in Avstrijca Schoerghoferja. Smučarji imajo zdaj na voljo tri tedne, da se pripravijo na naslednjo tekmo svetovnega pokala. Finski Levi bo gostil slalomsko preizkušnjo.

Seveda, da sem z zmago v Söldnu dosegel svoj prvi veliki cilj. Tukaj sem bil na stopničkah, vendar pa mi je zmaga doslej ostala izven dosega rok. Mogoče je zdaj tisto odločilno razliko prispevalo dejstvo, da smo pred uvodno tekmo opravili nekaj treningov na tej progi, kar se je danes izkazalo za odločilno prednost,” je bil zmage vesel Ligety


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment