Šprinterska zmaga Jakova Faka na Norveškem

Norveški Oslo je bil danes srečen kraj za slovenskega biatlonca Jakova Faka, saj je na 10-kilometrski šprinterski preizkušnji zmagal s prednostjo 13,9 sekunde pred Rusom Garaničevom. Z vrhunsko tekaško predstavo in zgolj z deveto zgrešeno tarčo, se je prvič letos zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Pred današnjo zmago je le v Ruhpoldingu že stal na drugi najvišji stopnički, ki jo je osvojil na zasledovalni tekmi. Težave z ramenom tik pred začetkom sezone, bolezen v decembru in januarju, ter izguba telesne teže in pomanjkanje treninga, so bili glavni razlogi, da rezultatsko ni uspel v celoti ponoviti lanske sezone, ki jo je v skupnem seštevku svetovnega pokala končal na 4. mestu.

Morda tudi sedaj še nisem v tisti povsem vrhunski formi, vendar sem se danes maksimalno potrudil in to je prineslo tako zelo željeno zmago, ki je letos žal še nisem okusil. Razmere za tekmovanje so bile težke, vendar boljše kot pri ženskah, zato sem dal vse od sebe in predvsem s tekom sem lahko zelo zadovoljen. Pri predzadnji tarči mi je malo padla koncentracija, vendar sem se za deseto še toliko bolj zbral in jo tudi zadel, kar me veseli. Res sem dolgo čakal na to zmago, ker mi sezona nikakor ni stekla, zato sem jo še toliko bolj vesel. Vsaj za konec sezone bom lahko pustil boljši vtis. Oslo mi je bilo že od nekdaj pri srcu, s to zmago pa mi bo postalo le še bolj. Nekaj posebnega je vendarle tekmovati na tem legendarnem prizorišču. Na zasledovalni tekmi bom poskušal kar čim bolj uživati, se ne obremenjevati z zasledovalci in predvsem upam, da mi bo uspela tekma, s katero bom tudi sam zadovoljen. Če bo to prineslo še en vrhunski rezultat, pa bo še toliko lepše,” je po tekmi strnil vtise Jakov Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Manj uspešna sta bila tokrat Klemen Bauer, ki se je štirikrat zavrtel v kazenskem krogu (2,2) in Peter Dokl, ki je pustil nepobeljeni dve tarči (2,0). Tekmo sta zaključila na 71. in 79. mestu ter ostala tudi brez sobotnega zasledovanja, kjer pa bo imel odlično izhodišče in precejšnjo prednost zmagovalec Fak. Danes sta mu družbo na zmagovalnem odru delala še Jevgenij Garaničev (0,0) in Šved Bjoern Ferry (0,0), ki je doživel drugo rezultatsko pomlad prav na letošnjih pokljuških tekmah za svetovni pokal. Lenart Oblak, preostali Slovenec na tekmi je odstopil, saj je že v prvem krogu nesrečno padel in zlomil puškino kopito, kar mu je onemogočilo vsakršno možnost streljanja.

Malijeva in Gregorinova bosta spet prišli na vrsto v soboto ob 13.00 uri, ko se bosta postavili na štart ženskega zasledovanja, za njima pa bo na moški zasledovalni tekmi prišel na svoj račun še Fak ob 15.30 uri. Za druge slovenske predstavnike se je letošnja sezona bržkone že zaključila.


Rezultati: Svetovni pokal.: Oslo :. Sprint (m)


Leave a Comment