Teja Gregorin peta, Jakov Fak šesti


Teja Gregorin je bila peta [foto: Tomaž Šušteršič]

Zadnjo žensko tekmo v Ruhpoldingu je Gregorinova zaključila z njeno drugo najboljšo uvrstitvijo letošnje sezone. Norvežanka Tora Berger, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, je s precejšnjo prednostjo 26,7 sekund zmagala že petič v tej zimi.

Teja Gregorin je bila na obeh streljanjih leže popolna, nato je zgrešila tretjo tarčo na prvem stoječem postanku in zaključila zadnje streljanje z ničlo. Strelišče je zapuščala kot sedma, v zadnjem krogu pa je prehitela najprej Norvežanko Hornovo, v ciljnem šprintu pa še finsko biatlonko Mäkäräinenovo. “To je povsem druga zgodba, kot je bil šprint. Tekaško sem še napredovala, predvsem pa sem dosegla višji nivo kot na preteklih tekmah, še posebej tistih v Oberhofu. Še vedno so se mi pojavljale težave na streljanju stoje, vendar sem se zbrala in vsaj devet strelov je zadelo. Najbolj pomembno je, da si brezhiben na prvem in zadnjem postanku. Tretje streljanje niti ni tako odločilno, zato sem lahko še vedno dosegla dober rezultat. Taktično je bila tekma dobljena v teku, kjer sem vsak krog poskušala držati priključek z najboljšimi, če pa se je pred menoj pojavila slabša tekmovalka, sem jo enostavno prehitela,” je ugotavljala Teja Gregorin.


Andreja Mali [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvič v letošnji zimi je dobila priložnost na skupinem štartu tudi Andreja Mali. Na vsakem streljanju ji je ostala nepokrita po ena tarča in že po prvem strelskem postanku je precej zaostala, kar do cilja ni mogla več nadoknaditi. Tekmo je zaključila na 29. mestu. “Štiri zgrešene tarče v Ruhpoldingu ne obetajo veliko. Ker sem štartala s številko 30 in sem bila na koncu kolone vseh tekmovalk, sem zaostajala že pred streliščem. Potem pa še v kazenski krog in izguba časa je bila prevelika. Poleg tega nisem imela nobene sotekmovalke ob sebi, tekla sem sama, zato tekaško ni bilo možno narediti več,” je v cilju pojasnila Andreja Mali.

Norvežanka si je s peto letošnjo zmago vknjižila že 21. najvišjo stopničko v karieri. V zadnjem krogu si je drugo mesto pritekla Belorusinja Darja Domračeva (1,0,1,0), ki je prehitela Rusinjo Olgo Zajcevo (0,0,0,1) na tretjem mestu.

Štart moške tekme s skupinskim štartom bo ob 15.30 uri.

Jakov Fak do šestega mesta, Fourcade do druge zaporedne zmage

Moški skupinski štart je pripadel Martinu Fourcadu, ki je bil v ciljnem šprintu močnejši od Rusa Dimitrija Mališka. Vse do zadnjega vzpona se je za stopničke boril tudi Jakov Fak, ki pa mu je v zaključku žal zmanjkalo moči in končal je na 6. mestu.

Fak je kljub dvema zgrešenima streloma spet prikazal zelo dober nastop. Prvič leže in prvič v položaju stoje je zgrešil po eno tarčo, sicer pa na progi ves čas lovil tekmece pred seboj in v zadnjem krogu uprizoril najmočnejšo tekaško predstavo med vsemi. Žal to ni bilo dovolj, da bi posegel po zmagovalnem odru, vendar se je Fak vseeno sprijaznil s cvetlično podelitvijo za najboljših šest biatloncev.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Lahko bi bilo bolje, vendar sem se preveč “pokuril” na progi v prejšnjih krogih in za finale ni ostalo več dovolj moči. Na takšnih tekmah je potrebno tudi dobro ustreliti in vsaj leže bi moral zadeti vse tarče, pa bi bilo vse lažje. Zgrešena tarča leže je bila odveč, vendar če primerjam z Oberhofom, se sedaj tudi v tem položaju popravljam. Kadar je želja po dobri uvrstitvi prevelika, se naredijo tudi napake. Zaradi teh napak gre potem tudi preveč energije na progi, ko je potrebno priključiti z najboljšimi v teku. Kadar tečeš sam izven skupine, pa je to še toliko težje. Zadnji krog sem ohranil še nekaj moči, vendar premalo in fantje so bili boljši. Oberhof je bil spodrsljaj, v Ruhpoldingu sem se uspel popraviti, v Anterselvi pa upam, da bom spet na nivoju Hochfilzna in Pokljuke. Vsekakor bi si želel še več konstantnosti, da bi ohranjal dobro uvrstitev tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala,” je strnil svoja pričakovanja Jakov Fak.

Mlajši od bratov Fourcade je bil najprepričljivejši tudi na strelišču, kjer je zadel vseh dvajset tarč in osvojil četrto zmago sezone. Rus Mališko na drugem mestu je bil nenatančen enkrat (1,0,0,0), Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je osvojil tretje mesto, pa si je podobno kot Fak privoščil dve strelski napaki (0,1,1,0).

Martin Fourcade čvrsto drži v svojih rokah položaj vodilnega v svetovnem pokalu (564 točk), sledi mu Norvežan Svendsen (489 točk), tretji pa je Rus Ustjugov (446 točk). Sedmo mesto ohranja Fak s 345 točkami.

Dijana Ravnikar bo okrepila ekipo

Antholz/Anterselva bo naslednje prizorišče, kjer se bodo že konec tedna spet merili biatlonci. Italijanski prireditelji bodo poskrbeli za šprinterski in zasledovalni tekmi, za zaključek pa bodo biatlonke in biatlonci nastopili še v štafetah. Slovenska ekipa se bo že v torek preselila pod Južno Tirolske vršace. Poleg standardnih članic in članov, ki so nastopali v Ruhpoldingu, bo na šprinterski tekmi okrepila žensko vrsto še povratnica Dijana Ravnikar. “Tako smo se odločili, ker pred štafetnim nastopom na svetovnem prvenstvu, potrebuje kakšno tekmo. Po izpolnitvi kvalifikacijskih kriterijev na tekmah nižjega ranga, se bo sedaj udeležila svetovnega pokala. Ker je trenutno še v fazi intenzivnega treninga in pridobivanja forme, ne pričakujemo veliko, bo pa nastop vsekakor primeren za oceno njenega stanja in njeno dodatno motivacijo,” je pojasnil glavni trener Uroš Velepec.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ruhpolding :. Skupinski štart (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Ruhpolding :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment