Teja Gregorin do uspeha sezone, Klemen Bauer do uspeha kariere

Dopoldanski uspeh Klemna Bauerja (op.p. opisano v nadaljevanju novice) je na popoldanski ženski zasledovalni 10-kilometrski tekmi v finskem Kontiolahtiju še nadgradila Teja Gregorin. Z uvrstitvijo na 4. mesto (1,0,0,1) je dosegla tudi svoj najboljši rezultat letošnje sezone svetovnega pokala. Še tretjo zmago zapored je vknjižila domačinka Kaisa Makarainen.

Gregorinova, ki je na šprintu zasedla 14. mesto, je že po prvem obisku strelišča kljub eni zgrešeni tarči, napredovala med prvo šesterico. Tudi na ženski tekmi tekmovalke niso bile strelsko povsem zanesljive, zato je večina njenih tekmic vsaj enkrat zavila v kazenski krog. Najuspešnejša slovenska biatlonka vse do zadnjega obiska strelišča ni naredila več nobene napake in se je na progi prebila že med prvo trojico. Zadnje streljanje, kjer je bil veter zopet močnejši, je Gregorinova zgrešila dvakrat in četrta zapustila strelišče. Zapostanek slabih 25 sekund do tretje Rusinje Zajceve pa realno ni več dopuščal napada za uvrstitev na stopničke.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Moja forma je vmes že malo zanihala, sedaj pa se krivulja očitno spet obrača navzgor. Sem vesela, da nisem niz dobrih rezultatov končala že na olimpijskih igrah v Sočiju, temveč se zmorem zbrati tudi še za zaključek sezone. Opažam edinole, da mi manjka moči v rokah in nogah, kar je bržkone posledica bolezni, še posebej vidno pa je bilo na teh strmih vzponih. K sreči ohranjam dokaj visok nivo strelske forme, kar se danes v teh razmerah morda ni tako močno odražalo. Prvemu zgrešenemu strelu je botroval predvsem veter, ki je spremenil smer. Najbolj pa mi je seveda žal za zadnjega, kjer sem malo preveč pohitela, saj sem želela čim prej nazaj na progo. Zajceva je imela že preveč prednosti pred menoj, da bi jo lahko resneje ogrozila, podobno pa je bilo tudi z mojimi zasledovalkami, ki jim nisem pustila blizu. Sedaj upam le, da se bom lahko dobro odpočila, tekaško pridobila še kakšno sekundo in zmogla podobne rezultate na finalnih tekmah na Holmenkollnu,” se je po tekmi razgovorila Teja Gregorin, ki jo še nocoj čaka polet proti norveški prestolnici.

Andreja Mali, ki je bila po šprinterski preizkušnji 29., je tokrat na strelišču naredila preveč napak (1,0,3,2) in zasedla 42. mesto.

Makarainenova, ki močno vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, je pustila nepobeljeni le dve tarči (1,0,0,1), še ena manj pa je ostala nedotaknjena Belorusinji Darji Domračevi (0,0,0,1), ki se je do drugega mesta prebila z 20. štartne pozicije. Tretje mesto je kljub petim kazenskim krogom (4,0,0,1) iztržila Rusinja Olga Zajceva.

Največji uspeh Klemna Bauerja in trojček Boeja na Finskem

S petim mestom na zasledovalni preizkušnji v finskem Kontiolahtiju je Klemen Bauer dosegel svoj največji dosežek na tekmah svetovnega pokala. V močnem vetru je pustil nepokriti le po dve tarči v položaju stoje, vse do konca stopnjeval tekaško predstavo, s čimer je po odhodu s strelišča pridobil še štiri mesta in prečkal ciljo črto le nekaj sekund za četrtouvrščenim. Še tretja zmaga v treh dnevih je pripadla mlajšemu od bratov Boe, Johannesu Thingnesu.

Bauer se je s štarta pognal kot dvanajsti, bil suveren na prvih dveh strelskih postankih in se po polovici tekme zavihtel že vse do tretjega mesta. Dve zgrešeni tarči na prvem stoječem streljanju sta ga pomaknili na trenutno deseto mesto, kar pa ga je le še dodatno spodbudilo. Po zadnjem obisku strelišča je bil nenatančen še dvakrat, v vetrovnih razmerah pa se je podobno dogajalo tudi tekmecem pred njim. Strelišče je zapustil deveti, nato pa do cilja prehitel štiri tekmovalce in se v cilju razveselil svojega najboljšega rezultata v karieri svetovnega pokala.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Vedel sem, da me dve ničli po streljanju leže lahko v teh razmerah močno približata najboljšim. Zaradi vetra sem naredil kar precej korekcij, ki so se izkazale za pravilne, obenem pa sem tudi malo več čakal pred izvedbo streljanja, opazoval razmere in se očitno pravilno odločil. Stoje me veter ni več tako močno oviral in bi lahko zadel tudi kakšno tarčo več. Vzponi so dolgi in dokaj strmi, kar mi zelo ustreza, zato sem lahko kontroliral tekmece tudi na progi. Ves čas sem ohranjal stik z najboljšimi, kar me je le še dodatno motiviralo. Nedvomno bom Finsko zapustil z lepimi spomini in se že veselim, da bo tukaj naslednje leto svetovno prvenstvo. Že na mladinskem svetovnem prvenstvu sem tukaj osvojil srebrno medaljo in od takrat se v Kontiolahti vedno rad vrnem,” je dobro razpoložen razložil Bauer.

Drugi slovenski predstavnik Jakov Fak je vse do zadnjega streljanja napredoval do osmega mesta, nato pa zgrešil štiri tarče in končal tekmo kot 25. (1,0,1,4).

Res je bilo precej vetrovno, kar se je videlo tudi na številu pretečenih kazenskih krogov drugih tekmovalcev in naša fanta sta se dokaj dobro znašla v teh razmerah. Še posebno Klemen je zadeve obrnil sebi v prid in upali smo, da bo podobno uspelo tudi Jakovu. Žal je na zadnjem streljanju najbrž preveč tvegal in prehitro streljal, poleg tega so sunki vetra postajali vedno močnejši in tarče kar niso hotele padati. Vemo, da Jakovu nekaj pomenijo le vrhunske uvrstitve, zato vedno poskuša izvleči kar čim več iz tekme. Tokrat se mu žal ni izšlo, čeprav je bila dobra možnost, da bi bila oba uvrščena povsem v vrh,” je slovenske rezultate komentiral strelski trener Tomaš Kos, ki je streljanja Bauerja in Faka spremljal na strelišču.

Tretji zmage na Finskem se je kljub petim obiskom kazenskega kroga (0,0,1,4) veselil Johannes Thingnes Boe. Poleg njega pa sta stala na stopničkah še vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Francoz Martin Fourcade (0,0,2,1) in Šved Bjoern Ferry (0,0,1,2), ki se po letošnji sezoni poslavlja od kariere vrhunskega tekmovalca.

Misli že v Oslu

Najboljše svetovne biatlonke in biatlonci so se za leto dni poslovili od Finske, ko jih bosta Joensuu in Kontiolahti med 2. in 15. marcem 2015 pričakala na največjem tekmovanju prihodnje sezone, svetovnem prvenstvu. Misli vseh pa so trenutno uprte le še v finale letošnjega svetovnega pokala, ki bo prihodnji konec tedna potekal v norveškem Oslu.


Rezultati: Svetovni pokal.: Kontiolahti :. Zasledovalno (m)
Rezultati: Svetovni pokal.: Kontiolahti :. Zasledovalno (ž)


Leave a Comment