Tina in Ilka skupaj na 16. mestu

Z ženskim smukom v Beaver Creeku se je začela severnoameriška turneja tekem svetovnega pokala. Po dolgem času dekleta uvodnega smuka niso izpeljale v kanadskem Lake Louisu, pač pa na povsem novi progi, ki bo leta 2015 gostila Svetovno prvenstvo. Najboljše so bile Lara Gut, Tina Weirather in Elena Fanchini.


Lara Gut je zmagala drugič v letošnji sezoni [foto: Ski Racing/GEPA]

Sodeč po treningih, je bila prva favoritinja za zmago Švicarka Lara Gut. 22-letnica, ki je olimpijsko zimo začela z zmago na veleslalomu v Söldnu, je suvereno vožnjo s treningov brez težav prenesla na tekmo. Dosegla je svojo peto zmago v svetovnem pokalu, drugo smukaško. Da bodo v letošnji sezoni ključno vlogo igrale mlajše tekmovalke, je z drugim mestom dokazala 24-letna Tina Weirather. Hči Hartija Weiratherja, ki je bil leta 1982 svetovni smukaški prvak, sicer prihaja iz Lihtenštajna, a trenira s švicarsko ekipo. Ta v letošnji sezoni kaže odlično pripravljenost, kar potrjuje četverica deklet, ki je današnji smuk končala v deseterici najboljših.

Proga v Beaver Creeku je bila tekmovalkam, razen Američankam, nepoznana. Negotovost pred tekmo je bila zato upravičena. Po treh izpeljanih poskusnih vožnjah so se v večini strinjale, da gre za enega najhitrejših smukov v svetovnem pokalu, ki obenem zahteva še izjemno tehnično podkovanost. Ta naj bi bila vrlina najizkušenejših tekmovalk, tudi Tine Maze, ki je v lanski sezoni na zadnji smukaški preizkušnji v Garmisch-Partenkirchnu celo zmagala.


Mazejeva je za Gutovo zaostala več kot dve sekundi [foto: GEPA]

Danes je Črnjanka pričakovala uvrstitev med peterico najhitrejših, po tihem pa upala na zmagovalni oder. Strma proga z veliko zahtevnimi zavoji ji ni ustrezala. Po dobrem začetku je iz zavoja v zavoj izgubljala, v spodnjem delu pa naredila še manjšo napako, ki ji je vzela precej časa. Zaostanek nekaj več kot dveh sekund za Gutovo je zadoščal za 16. mesto. Prav toliko je zaostala tudi Ilka Štuhec, ki je bila na treningih sicer boljša od Mazejeve. A na tekmah se izkažejo le najboljše, to pa omogočijo dolgoletne izkušnje. Kljub temu je mlada Slovenjgradčanka odlično odsmučala predvsem spodnji del in tako tekmo zaključila v družbi najboljše smučarke lanske zime.

Na tekmi sta nastopili še Maruša Ferk in Vanja Brodnik, ki pa novih točk svetovnega pokala nista osvojili.

Dekleta v Beaver Creeku čakata še superveleslalom in veleslalom, prihodnji konce tedna pa se selijo v Lake Louise, kjer naj bi se jim pridružila smukaška kraljica zadnjih sezon Lindsey Vonn. V Kanadi bodo sicer ta konec tedna tekmovali fantje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Smuk (ž)


One Comment

  1. Pingback: Smucka.com – Lindell-Vikarbyjeva zmagovalka veleslaloma v Beaver Creeku

Leave a Comment