Lindell-Vikarbyjeva zmagovalka veleslaloma v Beaver Creeku

Alpske smučarke so mini ameriško turnejo treh tekem svetovnega pokala v hitrejših disciplinah zaključile še z drugim veleslalomom sezone. Tega je v Beaver Creeku nekoliko presenetljivo dobila Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, ki v tej disciplini še nikoli ni stala na odru za zmagovalke. Ameriške upe je potešila domačinka Mikaela Shiffrin na drugem mestu, tretja pa je bila predstavnica Lihtenštajna Tina Weirather.


Lindell-Vikarbyjevi sta uspeli dve odlični vožnji [foto: FIS Alpine]

Veleslalomski postavitvi iz obeh voženj, ki sta potekali po spodnjem delu proge ptice roparice, so mnogi označili za (pre)lahki za tekmovalke v svetovnem pokalu. To, kar je proga morda izgubila s preveč enostavno postavljenimi vrati, je nadoknadil razgiban teren, o katerem smo v teh dneh že pisali. Zelo pomemben je bil zlasti ravninski del, kjer so dekleta morala v tehnično bolj zahteven del s seboj prinesti veliko hitrosti. To je poleg natančnosti v zavojih v svoj prid izkoristila Švedinja, ki na veleslalomih še nikoli ni bila boljša kot peta.

S štartno številko sedem je ciljno črto prečkala najhitreje med vsemi, pred finalom si je zagotovila slabe pol sekunde naskoka pred domačinko Shiffrinovo. Tretja je bila še ena Švedinja Maria Pietilae-Holmner, ki si je odlično izhodišče pred nadaljevanjem priborila s štartno številko 25. Ta je v drugi vožnji ponovno zbrano odsmučala in izgubila le mesto, najnižjo stopnico na odru za zmagovalke je morala prepustiti Tini Weirather.

Finalno progo je sicer odprla izkušena Tanja Poutiainen, ki je prvo vožnjo zaključila na repu trideseterice. Večtisočglava množica z ameriškimi zastavami je najbolj bučno pospremila seveda svoje tekmovalke. Potem ko je Julia Mancuso v drugo odstopila, je vse svoje upe položila v 18-letnico, ki je prejšnji teden svojo veleslalomsko tehniko pilila skupaj z Avstrijkami. Shiffrinova ni razočarala in s hitro ter natančno vožnjo progo presmučala najbolje. Nihče ni pričakoval, da lahko Lindell-Vikarbyjeva, ki je bila na vrhu, smuča še bolje. Oziroma dovolj dobro, da ohrani prednost iz prvega dela. Devet stotink je bilo dovolj, da je ameriški napovedovalec, ko je v cilj prismučala Švedinja, nekoliko klavrno oznanil, da je mladi Američanki le malo (z)manjkalo za najvišjo stopnico odra za zmagovalke.

Ne dovolj drzna

Tini Maze je po smukaškem 16. in superveleslalomskem 14. mestu danes uspela najboljša predstava na ameriškem snegu. Na progo se je pognala kot peta, za takrat vodilno Viktorio Rebensburg ni zaostala veliko, od izjemne vožnje Švedinje pa je bila na koncu počasna za dobro sekundo. V drugem delu je imela Mazejeva dobro priložnost za napad, saj jo je od tretjega mesta ločilo le 41 stotink. Prehiteti je morala takrat vodilno Mario Hoefl-Reisch, pred katero je na štartu imela tri desetinke prednosti, na vmesnem času pa je bila z Nemko že povsem izenačena. Napadalno je nadaljevala tudi v spodnjem delu, a za Reischevo vseeno zaostala za 36 stotink. Na oko ne kaj pretiran zaostanek, a semafor z rezultati v ciljni areni je pokazal (šele) na sedmo mesto. Črnjanka se je morala zadovoljiti s končnim enajstim mestom.


Tina je danes nosila številko pet [foto: GEPA]

“Hat-trick” se je izgubil v snegu

Lara Gut, ki je dobila prav vse letošnje tekme, današnjega veleslaloma zaradi napake v srednjem delu ni končala. Največji izkupiček treh zmag v Beaver Creeku ji je spolzel iz rok. Tako kot na smuku v petek in soboto na superveleslalomu je namreč zelo agresivno smučala že v začetku proge, dokler ni sledila manjša nepazljivost, izgubila je ravnotežje na smučeh, drsela nekaj metrov po progi in odstopila. Dekleta so tako lahko izkoristila odsotnost 22-letne Švicarke, ki je na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom gladko premagala vse tekmice.

Nov uspeh Ilke Štuhec

Četrta superveleslalomistka Beaver Creeka je danes vknjižila še svoje prve točke v veleslalomu, zasedla je 23. mesto. Vodstvo slovenske reprezentance se je tako odločilo pravilno, da po včerajšnji dobri predstavi mesto na današnji tekmi raje ponudi Štuhčevi kot Mateji Robnik, čeprav si je ta nastop priborila na internih kvalifikacijah. Slovenija je sicer imela še dve predstavnici na tekmi. Katarina Lavtar je bila 45., Ana Drev pa diskvalificirana zaradi prehitrega štarta, a nič za to, saj je bila prepočasna, da bi se na tekmo sploh uvrstila.

“V petek mi smuk v bistvu ni uspel po načrtih, sem ciljala višje, sploh glede na rezultate iz treningov. Žal se ni izšlo. Zato sem včeraj na superveleslalomu bolj jezno napadla, da poravnam račune. Tudi danes sem vedela, da je proga dobra, teren je zanimiv z vsemi temi grbinami. Napadla sem na polno in bilo je dovolj. Drugi tek se sicer ni ravno čisto izšel, bile so manjše napake, ampak sem vseeno vesela,” je Štuhčeva ocenila teden v Beaver Creeku.

Dekleta bodo prihodnji vikend tekmovala tam, kjer so ta konec tedna fantje. V Lake Louisu se bodo znova pomerila v hitrih disciplinah. Na sporedu bosta dva smuka in superveleslalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment