Tina Maze s suvereno vožnjo do nove zmage


Najboljša trojica na veleslalomu Kathrin Zettel, Tina Maze in Viktoria Rebensburg [foto: GEPA]

V mondenem smučarskem središču v Aspnu v ameriškem Koloradu se je danes nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju. Veleslalomistke so pričakale odlične razmere, a strma in tehnično zahtevna proga. Na njej se je najbolje znašla Tina Maze, ki vodila že po prvi vožnji. Črnjanka je obe vožnji na progi Lower Ruthie’s Run opravila z odliko in ni dopustila presenečenj. Tako je prekinila severnoameriški urok neuspeha, ki jo je pestil v preteklosti. Do sedaj 29-letnica v Severni Ameriki ni še bila boljša kot peta. Pogled v statistiko razkriva, da je zabeležila že 13 zmago v karieri ter drugo letošnjo. Na zmagovalnem odru sta se ji pridružili Avstrijka Kathrin Zettel in Nemka Viktoria Rebensburg. Razlike so bile tokrat izredno velike. Pod sekundo je zaostala le Zettelova, že šesto uvrščena Francozinja Tessa Worley pa si je prismučala dvosekundi zaostanek.


Tina Maze je bila v Aspnu nepremagljiva [foto: GEPA]

Tina še povečala prednost v skupnem seštevku

Po prvi vožnji je Tini za vratnik dihala avstrijska najstnica Ana Fenninger (+0,12), ki pa je v zgornjem delu finalne vožnje napravila napako in drugi veleslalom sezone končala v snegu. Znova je prijetno presenetila domačinka Mikaela Shiffrin, ki pri 17-letih obeta izredno veliko. Morda bo nasledila tudi rojakinjo Lindsey Vonn, ki se je po črevesnih težavah v preteklih dneh odločila nastopiti, a je osvojila le 21. mesto. Še slabše pa je šlo drugi Tinini tekmici za veliki kristalni globus Marii Hoefl-Riesch. Nemka je danes praznovala 28. rojstni dan, a ji bo odstop pokvaril rojstnodnevno zabavo. “Nič ne bo z lepim darilom. Upam, da bo v nedeljo na slalomu bolje,” je bila jedrnata Maria Hoefl-Riesch, ki si je pri tem močno udarila v levo ramo.


Zmage se je Tina nadvse razveselila [foto: GEPA]

Svetovna veleslalomska prvakinja je tako le še utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. S 250 točkami je Tina trdno zasidrana na najboljši poziciji, druga Zettlova ima 160, tretja Hoefl-Riescheva pa 124 točk. Vonnova je danes z 10 točkami osvojila sploh prve točke v letošnji sezoni. “Lanska sezona se zame ni iztekla po željah, čeprav sem bila na koncu druga v skupnem seštevku svetovnega pokala. Imela sem veliko težav, delala sem tudi preveč napak. Zmagala nisem niti na eni tekmi, zaradi česar sem nisem bila najbolj zadovoljna. Letos se je začelo povsem drugače. Smučam dobro in hitro,” je po nastopu dejala Mazejeva ter dodala: “To so moje prve stopničke v Ameriki, na kar sem zelo ponosna. Enkraten občutek je nastopiti na tekmi, ko imaš tako enkratne občutke. Vse ti je v zabavo, medtem pa imaš smuči povsem pod nadzorom. Moje smučanje je naravno in na takšen način prihajajo zmage. Na tekmah svetovnega pokala nastopam trinajst let in sem si pred sezono dejala: ‘sedaj ali nikoli’. Z ekipo namreč delamo že pet let, da sem prišla do mesta, kjer sem sedaj. Vsi skupaj bi radi nadaljevali takšno pot do konca sezone.

Točke tudi Ani Drev

Med dobitnice točk se je podobno kot na uvodni preizkušnji v Soeldnu uvrstila tudi Ana Drev. Tekmovalka iz Šmartnega ob Paki je tokrat končala na 18. mesto, pred mesecem dni je bila na avstrijskem ledeniku pet mest boljša. S konstantnim prejemanjem točk pa bo simpatična 27-letnica izboljšala tudi štartno številko. Tako bo že na prihodnjem veleslalomu (9. december) v švicarskem St. Moritzu po vsej verjetnosti štartala med najboljšo trideseterico.


Ana Drev je znova osvojila točke [foto: GEPA]

Ilka Štuhec (36.) in Maruša Ferk (47.) sta se na progo podali napadalno, a iz vratc v vratca izgubljali na času ter tako ostali brez želenega finalnega nastopa. Dobro je bila na progi tudi Katarina Lavtar, a je študentka Fakultete za gradbeništvo in geodezijo tri vratca pred ciljem odstopila. Predčasno sta vožnjo med drugim končali tudi Tina Weirather in Manuela Moelgg.

Denis Šteharnik, trener tehničnih disciplin za ženske, je po treningu slaloma, ki so ga smučarke opravile takoj po tekmi, o nastopih Drevove in Štuhčeve rekel: “Ana je v prvem teku smučala malenkost preveč zadržano, toda v drugem je postavila enajsti čas. Na tem smo delali, saj smo imeli lani kar nekaj težav z drugim tekom. Ta izboljšava nas zelo veseli. Manjka ji še malo sproščenosti, tako da če bi ji uspeli dve vožnji, bi lahko prišla v deseterico. Do tja so ji zdaj manjkale samo tri desetinke. Na določenih delih je bila zelo hitra, na določenih pa je izgubljala na času in to moramo še popraviti. Proga je bila drugače fantastična, podlaga je bila čvrsta, sneg pa je bil zelo oprijemljiv. Problemi so se pojavili samo v drugem teku, saj je bila večina proge v senci zaradi česar je bila vidljivost slabša. Videlo se je, da so tekmovalke, ki so bolj drzne, v prednosti. Ilki je malo zmanjkalo do finala. Največ je izgubila v srednjem delu, kjer je bilo postavljenih enajst bolj zaprtih zavojev. Tu je bilo potrebno tvegati malo več in tukaj je izgubila finale. V spodnjem delu je bila dinamika nato boljša. Mislim, da lahko z nekaj kvalitetnimi treningi pride na nivo, ki jo bo peljal v finalno vožnjo.

Jutri bo v Aspnu še slalomska preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Aspen :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment