Trening biatloncev: Bohinjsko jezero, Sorica, Tolminske ravne, Vogel


[foto: Tomaž Šušteršič]

Slovenski biatlonci so se po tekmah poletnega biatlona, ki so prejšnji vikend potekale v Italiji, spet vrnili v svoj pripravljalni tabor na Pokljuko. Trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos sta jima tokrat pripravila precej raznoliko enodnevno turo, ki jih je z Bohinjskega jezera vodila preko Sorice do Tolmina, nato pa še do Tolminskih raven, planine Razor in Vogla nazaj do Ukanca ob Bohinjskem jezeru.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Že takoj po zajtrku so se Teja Gregorin, Anja Eržen, Jakov Fak, Peter Dokl, Simon Kočevar in Lenart Oblak z Rudnega polja spustili v Bohinj, kjer jih je čakala dobra ura veslanja s kajaki po jezeru. Čolne so ob pol deseti uri zamenjale tekaške rolke in 22 kilometrov asfalta do Soriške planine, kjer so že bila pripravljena kolesa. Približno 55-kilometrska trasa jih je najprej popeljala do Tolmina, nato pa jih je čakal vzpon do Tolminskih raven, ki ležijo približno 1000 metrov nad morjem. Preoblačenje, hitra malica in že so se s pomočjo pohodnih palic odpravili proti Voglu. Le še spust po Žagarjevem grabnu proti Ukancu in ura je že odbila pol sedmo zvečer, ko se se znova vkrcali v kombije in se zapeljali nazaj proti Pokljuki.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Takšen trening ima dva osnovna vidika. Z njim smo zaključili nekajdnevni vadbeni cikel, ko smo po dveh intenzivnih dnevih, danes vključili še dolgotrajno vzdržljivost. Obenem pa smo poskušali doseči pestrost, zato smo ga razdelili na več segmentov, ki so vključevali različna treninška sredstva. Navsezadnje gre tudi za vključenost vseh, ki delamo v reprezentanci v tak trening in tovariško pomoč eden drugemu sotekmovalcu pri premagovanju naporov, zato tudi punci nista pretirano zaostajali. To je tisto, kar v tem obdobju potrebujemo in tura je uspela po naših predvidevanjih. Naslednjih pet dni na Pokljuki bo še zelo napornih in s tem bomo tudi zaključili 2. fazo priprav,” je načrte opisal Velepec.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Trening je bil bolj neobičajen kot sicer, vendar zelo zanimiv. Najbolj sem užival na kolesu, čeprav sem se najmočnejšega počutil na tekaških rolkah, hribi in pohod pa so bili zame najtežji del. Vse smo delali z nižjim srčnim utripom, zato tudi utrujenost ni prevelika. Kot ekipa dobro delamo in tudi mlajši fantje so se lepo vključili in se zelo trudijo, da vsak trening opravijo čim bolje. Še teden dni trdega dela, nato pa počitek, da bomo tretjo fazo lahko pričeli še stopničko višje. Sedaj tudi sam že čutim, da sem na dobri poti in iz tedna v teden postajam bolje pripravljen,” je samozavesten Jakov Fak.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Tudi Teja Gregorin je bila zadovoljna s treningom: “Lepa in raznolika tura je za nami. Z Anjo sva se morali ves čas truditi, da naju fantje niso preveč čakali, vendar ni bilo prehudo. Edinole vzpon na Tolminske ravne se je že pošteno vlekel, nato pa sem videla še tablo 6 km do vrha, da bi skoraj stopila s kolesa. Od konca sezone smo nabrali že lepo število ur trdega treninga, zato smo že nekoliko utrujeni in si želimo kakšen dan počitka. Za seboj imam tudi že kompleksni trening z višjim srčnim utripom, ko smo poskušali prenašati streljanje na hitrejšo raven. Tu bo potrebnega še nekaj dela, a verjamem, da se bodo ‘ničle’ s treningov pozimi odražale tudi na tekmah.


[foto: Tomaž Šušteršič]

Za nekatere pride že naslednji teden na vrsto zaslužen dopust, nekaj tekmovalcev kot so Bauer, Kočevar, Oblak in Erženova pa se bodo od 18. do 21. julija udeležili poletnega svetovnega prvenstva v Italiji. Mlajši predvsem z namenom nabiranja izkušenj, Klemen pa za preizkus strelskega napredka z nekoliko spremenjenim in izboljšanim položajem streljanja.

Leave a Comment