Trening biatloncev na prizorišču svetovnega prvenstva


Slovenska biatlonska reprezentanca [foto: Tomaž Šušteršič]

Po dobrih treh mesecih poletnega pripravljalnega obdobja na Pokljuki je od 15. avgusta za slovensko biatlonsko A reprezentanco drugo domovanje pod bavarskimi vršaci v Ruhpoldingu. Prizorišče svetovnega prvenstva v zimi 2011/12 gosti poleg slovenske še številne tuje ekipe. Pod taktirko trenerjev Uroša Velepca, Tomaša Kosa in ob pomoči fizioterapevta Mitje Račečiča ter reprezentančnega kuharja Srečka Bizjaka so Teja Gregorin, Andreja Mali, Eva Urevc, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Vasja Rupnik, Peter Dokl, Vid Vončina in Simon Kočevar prestopili v obdobje zahtevnejših vadbenih preizkušenj. Le Tadeja Brankovič Likozar je ostala v Sloveniji, kjer podobno kot lani, vadi po prilagojenem programu.

Praktično že aprila, ko smo dobili proračunske okvire za novo sezono, smo pripravili program s katerim lahko naši najboljši tekmovalci postanejo tudi svetovni prvaki. Pogoji, ki jih imamo so dovolj dobri, da lahko zmagujemo na tekmah najvišjega nivoja. Skorajda brez premora po lanski sezoni, smo vstopili v fazo priprav, ki jih poskušamo narediti kar čim manj monotone in karseda zanimive ter pestre. Zato smo naredili tudi nekaj zahtevnih kolesarskih tur v tujino in po Sloveniji na Golte, Mangartsko sedlo, Vršič, vključujemo veslanje v Bohinju in vse to pomaga ohranjati visoko stopnjo motivacije. Zaenkrat nam gre vse po načrtih, z boleznimi nismo imeli težav in tudi na najtežjih treningih se vsi dobro obnesejo. A ekipi sta se prvič pridružila petnajstletna, a tekaško zelo talentirana Eva Urevc in Simon Kočevar, ki je kot najboljši slovenski udeleženec z mladinskega svetovnega prvenstva prestopil v člansko vrsto. Glavni cilj petnajstletnice iz Gorij letos še zdaleč ni tekmovati v svetovnem pokalu, temveč ji omogočiti razvoj potencialov in se čim bolje odrezati na olimpijskih igrah mladih,” je pojasnil Uroš Velepec.

Odločitev, da izvedemo del priprav v Ruhpoldingu, je padla izključno zaradi dejstva, da bo tu marca svetovno prvenstvo. Tekmovalci se morajo spoznati s krajem in ga na nek način tudi vzljubiti, da bodo lahko sproščeno nastopili na najpomembnejšem tekmovanju sezone. Rolkarska steza omogoča kvalitetno izvedbo treningov, obenem pa se srečujemo tudi s predstavniki drugih reprezentanc in v naslednjih dneh bomo izvedli tudi kakšno skupno primerjalno tekmo z Američani, Italijani, nekaterimi Nemci, Estonci, punce pa se bodo pomerile s številčnimi Rusinjami,” je sklenil Velepec.

Delo obeh trenerjev letos prvič poteka po nekoliko drugačni delitvi dela, kjer se glavni trener Velepec posveča predvsem tekaškemu delu in kondicijski pripravi, Tomaš Kos pa bdi nad tekmovalci na strelišču. “Dogovorili smo se, da si bomo delo razdelili po drugačnem ključu kot v zadnjih letih in moram priznati, da je delo z desetimi tekmovalci na strelišču bolj naporno, kot sem se predstavljal. Še posebej, ker smo letos povečali obseg streljanja v mirovanju in pod manjšimi obremenitvami, s čimer želimo čimbolj avtomatizirati strelske osnove. Za Ruhpolding smo načrtovali vrhunec poletnega obdobja, ko smo pričeli z bolj napornimi treningi in kar čimbolj poskušamo izkoriščati tudi konfiguracijo terena in prihode na strelišče, kar nam bo prišlo prav pozimi,” se nadeja Kos.


Slovenski biatlonci na strelišču [foto: Tomaž Šušteršič]

Edini slovenski tekmovalec, ki je v tem obdobju že stal na snegu in na smučeh, je Jakov Fak. Lansko sezono je zaradi ozeblin kazalca desne roke predčasno zaključil in prav zaradi tega je po okrevanju prsta pred kratkim opravil teste v snežni hali v Oberhofu. Pri temperaturi 5 stopinj Celzija pod ničlo je preizkušal posebne ogrevane rokavice. “Zanimiva izkušnja, saj sem bil prvič v takšni hali. Počutil sem se kot v zaprtem hladilniku. Sanacija tkiva je že v pomladnih mesecih k sreči v celoti uspela po naravni poti, seveda s pomočjo stimulacije v visokotlačni komori in prst spet funkcionira popolnoma normalno. Potrebno pa se je pripraviti na ekstremne pogoje, s katerimi se bom spet soočal v prihajajočih sezonah. Testi rokavice so pokazali še določene tehnične pomankljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti, načeloma pa sem z rešitvijo zadovoljen. Nikakor si ne želim ponovitve lanskega scenarija, ko sem moral zaradi tega izpustiti svetovno prvenstvo in tekme spremljati preko TV ekrana. Kondicijsko in tekaško še napredujem, moje največje rezerve pa se za novo sezono prav gotovo skrivajo v strelskih predstavah, kjer bomo s trenerjema poskušali narediti še korak naprej,” je razkril Fak.

Primat prve dame slovenskega biatlona bo še naprej nosila Teja Gregorin, ki ji sprememba okolja za priprave vedno dobro dene. “Po zares kratkem počitku po lanski sezoni, smo v polnem zaletu za prihajajočo. Smo sredi zelo pomembne faze, ko imamo veliko količino treninga, vse na zelo visoki stopnji intenzivnosti, kar me izčrpava, vendar ima tudi Ruhpolding svoj čar. Prilagajamo se na posebnosti nove, tehnično precej zahtevne proge, ki mi veliko bolj ugaja kot stara konfiguracija. Tu sem dosegla že dobre rezultate in tudi tiste, ki bi jih najraje pozabila. Veliko se ubadamo s hitrostjo streljanja, ki je lansko sezono nisem mogla prenesti na tekme, vse prevečkrat pa so me strelske napake oddaljile tudi od zmagovalnega odra. Zanesljivost in strelsko stabilnost bom morala ponovno spet doseči na tekmah in takrat bodo prišli tudi rezultati,” že razmišlja Gregorinova.

Podobnega mnenja je tudi njen sokrajan Klemen Bauer, ki je najboljši strelski nastop prikazal šele po sezoni svetovnega pokala, na ekshibicijski tekmi na Kamčatki. “Po dogovoru s trenerjem sem imel nekaj mesecev spremenjenega režima treninga, ki sem ga opravljal samostojno, ter se udeleževal le skupnih priprav. S tem sem se tudi nekoliko psihično razbremenil, kar naj bi rezultiralo v večji sproščenosti pri streljanju. Najpomembnejše spoznanje pa je temeljitejša in zavestna priprava na vsak strel, ki se mora še nadgraditi na treningih z večjimi obremenitvami. Poletne priprave prvič izvajamo v Ruhpoldingu, kar ocenjujem kot pozitivno odločitev, saj poteka rolkarska steza po isti trasi kot proge pozimi,” je bil mnenja Bauer.

Velepec in Kos se bosta z reprezentanti vrnila v domovino v petek. Sobota in nedelja bosta namenjeni treningu na Pokljuki, naslednje skupne priprave A ekipe pa se bodo spet pričele 7. septembra na najbolj znani slovenski biatlonski planoti. Prav v teh dneh pa jo zasedajo člani in članice združene B in mladinske ekipe.


Vid Vončina, Peter Dokl in Klemen Bauer na strelišču [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment