Treningov je dovolj, jutri gre zares

Švedski Oestersund bo jutri gostil prvo tekmo sezone svetovnega pokala v biatlonu. Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak in Klemen Bauer bodo branili slovenske barve na mešani štafeti, ki se bo začela ob 15.30, od srede naprej pa se bodo biatlonke in biatlonci pomerili še na posamičnih, šprinterskih in zasledovalnih preizkušnjah. Za našo ekipo, ki se je 18. novembra odpravila v švedski Idre, kjer je bil na sporedu zadnji sklop priprav, je po dolgih mesecih treningov tako prišel na vrsto trenutek, ko se bo lahko pomerila s svetovno elito in začela z dolgo in naporno sezono, katere vrhunca bodo tekme na Pokljuki in svetovno prvenstvo v finskem Kontiolahtiju.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Glavni trener A reprezentance Uroš Velepec je spregovoril o pripravah v Idreju ter o prihodu v Oestersund: “V Idreju smo trenirali po načrtu in imeli dobre pogoje, saj ni bilo prehudega mraza. Proga je bila sicer kratka, dolga samo 1200 metrov, tako da bi se kakšni tekači tam precej dolgočasili. Mi vmes streljamo, tako da smo pač naredili več krogov. Streljanje je bilo sicer težko, saj je precej pihalo, tako da smo se navadili tudi na težje pogoje. Dneve smo maksimalno izkoristili, veliko smo trenirali. V Oestersundu so presenetljivo dobro pripravili proge, glede na to, da je snega malo. Nekaj starega so še pripeljali iz deponije. Vse je dobro pripravljeno, tudi kamenja na progi je relativno malo v primerjavi s prejšnjimi leti, čeprav če imaš srečo še vedno zapelješ na kakšen kamen.

Konkorenčnost je težko oceniti

O pripravljenosti ekipe ter o čakanju na prvo preizkušnjo sezone pa je dejal: “Primerjav z ostalimi nismo imeli veliko, spopadli smo se s Slovaki in Švedi v Idreju. Zadovoljen sem s tem, kar sem videl, a je težko kaj ocenjevati, kar so nekateri peljali čez kamenje in so imeli drugi tako boljši material. Glede na počutje ekipe, mislim, da je forma dobra. Sigurno že težko pričakujejo tekmo. Treninge smo imeli od 1. maja in ves ta čas je bil le dril, dril, dril. Ko bodo končno prišli na tekmo, se bo pokazalo, kaj smo uspeli narediti. Toda prva tekma oziroma postaja sigurno še ne bo merodajna. Vedno želimo biti čim boljši, pokazati napredek od lani in pokazati, da so se zmanjšali zaostanki za najboljšimi. Zavedamo se, da smo dobro trenirali, a da je sezona dolga in da so glavne tekme šele na koncu marca. Do takrat bo treba ostati zbran in potrpežljiv.

Odlični občutki Teje Gregorin

Prvi prihod na sneg in pričakovanja za nedeljsko štafeto je opisala Teja Gregorin: “Na snegu se počutimo odlično, precej bolje kot na rolkah. Komaj smo čakali ta sneg, bili smo zelo veseli, ko smo prišli v Idre in preizkusili, kako je stati na smučkah. Večjih problemov ni bilo, mogoče samo pri meni prilagajanje na strelišču. Toda ko smo prišli v Oestersund je bilo čisto drugače, zdaj se na snegu in strelišču počutim bistveno bolj domače. Vzdušje v ekipi je dobro, ni videti kakšne živčnosti ali treme, tako da mislim, da bomo šli sproščeno v tekmo. Težko pa je oceniti, kaj se lahko pričakuje od nas, saj dejansko nismo imeli nobene prave tekme v konkurenci. Bomo videli v nedeljo kaj bo, a mislim, da smo na dobri poti in da bi lahko dosegli kakšen soliden rezultat.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Jakov Fak pa je nato razkril recept za uspehe v prihajajočih mesecih: “V Idreju je bilo super, uživali smo. Pogoji so bili težki, a ti so vedno dobrodošli. Med zimo je veliko tekem, v pripravljalnem obdobju pa so lahko stvari precej mirne, tako da takšni težki pogoji lahko pridejo zelo prav. Veselim se, da bom končno tekmoval. Najbolj se moraš ukvarjati s sabo. Mislim, da moramo vedno gledati na svoje napake in kako jih bomo potem odpravili. S tem posledično premagaš ostale. Dokler nisi z ramo ob rami s tekmecem se z njim ne obremenjuješ. Energijo moraš usmeriti v to, kako boš izboljšal sebe.

Leave a Comment