Tretji štafetni naslov Norvežanom, Slovenci 13.

Predzadnji dan biatlonskega svetovnega prvenstva na Moravskem je norveška moška štafeta osvojila še zadnji možen štafetni naslov in dopolnila norveško kolekcijo s tretjo ekipno zlato kolajno. Slovenska postava Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak je med 29. štafetami zasedla 13. mesto.


Peter Dokl [foto: Tomaž Šušteršič]

Peter Dokl je bil prvi, ki se je s štarta pognal v smučino, na strelišču pa porabil štiri dodatne naboje za deset tarč. Prav njegova strelska predstava je slovensko štafeto potisnila na 16. mesto ob predaji Klemnu Bauerju. Ta je bil stoodstoten v položaju leže, po streljanju stoje pa je moral obkrožiti kazenski krog, s čimer so Slovenci izgubili še tri mesta do tretje predaje. “Nisem izpolnil svojega skromnega cilja, da bi se izognil kazenskemu krogu. Razočaran sem tudi zaradi ekipe, ki je pričakovala, da bom pridobil kakšno mesto, namesto tega pa sem jih še oddaljil od deseterice. Morda sem na strelišču tudi preveč tvegal in zgodba iz preteklosti se je ponovila. V zadnjem krogu pa tudi nisem mogel iztisniti iz sebe niti trohice moči več in sem komaj zmogel priteči do predaje,” je pojasnil Bauer.

Tretja predaja je pripadla Janezu Mariču, ki je s štirimi popravljalnimi streli (0+2,0+2) uspel Slovenijo približati cilju za eno mesto in oddal štafeto Jakovu Faku kot 18. “Že od prve predaje smo lovili konkurenco in nikakor nam ni steklo po željah. Poskusil sem dati vse od sebe, vendar se mi je v ležečem položaju zataknil naboj, zato sem izgubil nekaj dragocenega časa. Stoje sem poskušal biti čim bolj natančen, na progi pa že velik del sezone ne stečem, kot sem bil navajen. Toliko lahko v tem trenutku dam od sebe,” ni bil povsem zadovoljen Marič.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Zadnji mož slovenske štafete Jakov Fak je bil spet razred zase. Popolno streljanje je združil s hitro tekaško predstavo in prečkal ciljno črto kot 13. “Vsi se trudimo, da sestavimo štafetni nastop po najboljših močeh. Z mojo predajo smo nekoliko ublažili zaostanek in si priborili nekaj dodatnih točk. Sicer nismo dosegli pričakovane uvrstitve, vendar bo do konca sezone še ena možnost za izboljšanje. Vsak člen štafete mora narediti svoje delo najboljše kot lahko in takrat je tudi rezultat boljši. Letos smo bili v tej postavi že šesti in osmi, torej znamo narediti tako,” je bil odgovor Faka.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Nemci (Schempp, Birnbacher, Peiffer, Lesser; 2+3), ki so bili velik del tekme v ospredju in vse do zadnjega streljanja niso zgrešili niti enkrat, so po dveh kazenskih krogih Lesserja prepustili prvo mesto Norvežanom (Bjoerndalen, L’Abbe-Lund, Boe, Svendsen; 0+5) in drugega Francozom (Fourcade S., Beatrix, Boeuf, Fourcade M.; 0+7). Sami so končali kot tretji z minuto in 18,5 sekundami zaostanka.

Nedeljski dvojni program s skupinskim štartom žensk ob 12. uri in moških ob 15. uri bo sklenil letošnje svetovno prvenstvo. V ženski konkurenci bo dobila svojo zadnjo priložnost Teja Gregorin, v moški konkurenci pa Jakov Fak in Klemen Bauer.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

To je svetla točka, ki me še čaka. Čas je, da dosežem kakšno vidnejšo uvrstitev, ki je s tega prvenstva še nimam. Nastop na štafeti mi je dal več upanja za takšno razmišljanje. Predvsem zaradi teka sem bolj samozavestna in obenem bolj optimistična. Priložnost moram izkoristiti in obrniti sebi v prid,” je razmišljala Gregorinova.

Nov dan bo prinesel novo preizkušnjo. Komaj jo čakam in upam, da se bom odlično počutil na progi, predvsem pa si želim ponovitve današnjega streljanja. S takšno predstavo rezultat ne bi smel izostati,” je napovedal Fak.


Janez Marič, Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Bolj zadržan je bil v svojih pričakovanjih Bauer: “Nastop na tej tekmi je zame kot nekakšna podarjena nagrada. S štartno številko 30 si ne bom nalagal posebnega bremena. V prvem delu se tudi ne bom gnal v ospredje in bom raje poskušal sproščeno opraviti na strelišču. Nimam česa izgubiti, zato bo to morda celo moja prednost.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Novo Mesto :. Štefeta (m)


Leave a Comment