Trije Slovenci med deseterico, zmaga Svendsenu


Klemen Bauer [foto: Klemen Zibelnik]

Druga tekma biatlonske sezone svetovnega pokala je pripadla moškim. Na 20-kilometrski posamični preizkušnji jih je v večernih urah pod žarometi v švedskem Oestersundu pričakalo peklenskih -18 stopinj Celzija. Najbolje so se v mrazu znašli Norvežani, odlično pa so sezono začeli tudi slovenski biatlonci.

Klemen Bauer, Jakov Fak in Janez Marič so se uvrstili med deseterico najboljših, kar je eden najboljših moških ekipnih rezultatov vseh časov. S štartno številko 2 je pohod med šesterico najhitrejših pričel Klemen Bauer. Čeprav se mu je ponesrečilo prvo stoječe streljanje, kjer je zgrešil dvakrat, se je uspel zbrati in do cilja smo za njim na strelišču beležili le še belo pokrite tarče (0,2,0,0), kar ga je pripeljalo na 6. mesto. “Kar nekoliko sem bil presenečen nad analitičnimi rezultati, ki so mi pokazali sedmi tekaški čas. Za 20-kilometrsko tekmo je to več, kot sem si mislil. To je potrditev dobrega dela v pripravljalnem obdobju in posledica odprave napak s trenerjem Kosom pri streljanju. Sedaj me tudi za prihodnje tekme ne skrbi več in tempo je potrebno še stopnjevati. Želja po stopničkah že dolgo ni več skrita,” je bil zadovoljen Bauer.

Njegov uspeh sta dopolnila Jakov Fak in Janez Marič z 8. in 9. mestom. Fak je bil edini od naših med deseterico, ki je zgrešil tri tarče (1,1,0,1), obenem pa osvojil svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu.
Še danes pred tekmo, ki je bila precej pozno, sem bil zelo nervozen in na trnih. Seveda spričo dogajanja v zadnjih tednih in zaradi neznank, ki nas vedno čakajo ob začetku sezone. Zadovoljen sem s tekom, vem pa da imam možnost izboljšati še strelsko predstavo. Veselim se že šprinta, ker vidim, da smo konkurenčni in zmožni zares dobrih rezultatov,” je napovedal novopečeni slovenski biatlonec Jakov Fak.

Mariču sta na strelišču ostali nepokriti dve tarči (0,1,1,0), s čimer je izenačil svoj enajsti rezultat kariere. Trikrat je bil na strelišču presenetljivo nenatančen še Peter Dokl (1,0,1,1), ki je prav lani na posamični tekmi v Antholzu z 11. mestom osvojil svoj največji dosežek, tokrat pa je žal končal na 84. mestu.

Zelo sem vesel, kaj bi drugega,” se je na vprašanje o počutju po tekmi široko zasmejal trener Uroš Velepec. “Fantastično, to je res fenomenalen začetek. Za to smo se pripravljali in tako mora biti. V teku so pred nami le Norvežani in to je pravi pokazatelj. Na takšni osnovi lahko napadamo zmagovalne stopničke na vsaki tekmi. Posebna zahvala tudi našemu servisu, ki letos deluje pod vodstvom Anžeta Globevnika. Oba dneva smo imeli namreč odlično pripravljene smuči in to res veliko pripomore k rezultatom.

Norveški biatlonski stroj je pokazal zobe že na uvodu sezone, saj sta Emil Hegle Svendsen in Ole Einar Bjoerndalen zasedla najvišji stopnički. Oba sta bila nenatančna po dvakrat, vendar je mlajši Svendsen s prednostjo 19,1 sekunde ugnal starejšega Bjoerndalna. Tretji je bil Francoz Martin Fourcade, ki je od dvajsetih strelov poslal le enega mimo tarč.

Jutri bomo na progah biatlonskega stadiona v Oestersundu spet videli biatlonke. 7,5-kilometrski šprint bodo ob 17.20 uri pričele tudi vse tri slovenske predstavnice Teja Gregorin, Tadeja Brankovič Likozar in Andreja Mali.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oestersund (m)


Leave a Comment