V hudem mrazu do zmage Martin Fourcade

V Kontiolahtiju so nekoliko višje temperature kot včeraj (do -16 stopinj Celzija) vendarle omogočile izvedbo moške šprinterske tekme po predvidenem programu. Že pogled na štartno listo pa je razkril, da kar nekaj najboljših biatloncev ne bo nastopilo, tik pred tekmo pa se je tako odločil tudi Jakov Fak, ki je v podobnih razmerah prav lani pred svetovnim prvenstvom dobil ozebline prsta. Zmagal je Francoz Martin Fourcade.

Že po včerajšnjem treningu so se mi pojavile bolečine v ozeblem prstu, ki so se ponoči še stopnjevale. Zaradi tega skoraj nisem zatisnil očesa. Ker se je prst preko poletja tako dobro obnovil, si nisem niti mislil, da se bodo težave ponovile. V ZDA lani sem se naučil, da v takšnih razmerah zame ni modro nastopiti, zato sem ostal v štartnem prostoru. Obažalujem, da so razmere takšne, jaz pa v dobri formi, a nisem mogel štartati,” je pojasnil težave Jakov Fak.


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Slovenske barve so na 10-kilometrski preizkušnji branili Klemen Bauer, Janez Marič in Vasja Rupnik. Bauer je dosegel izjemen najboljši tekaški čas tekme, na strelišču pa pustil po dve tarči nepokriti (2,2) in si delil 24. mesto z Belorusom Babčinom. Marič je kljub težavam na strelišču, zgrešil le dvakrat na streljanju stoje in se je uvrstil na 41. mesto. Rupnik se ni najbolje znašel v polarnih razmerah, saj je zadel šest tarč (1,3) od desetih in se s 67. mestom žal ni uspel uvrstiti v zasledovalno tekmo.

Resnična škoda za Klemna, ker je bil v vrhunski tekaški formi, obenam pa tudi zelo dobro prenaša mraz. Morda je začel nekoliko preveč agresivno, kar so pokazali tudi vmesni časi in zato plačal ceno na strelišču. Štiri zgrešene tarče so že v zasledovanju preveč za dober rezultat, v šprintu pa prav gotovo ni možno narediti veliko. S takšnim tekom in polovico manj zgrešenih tarč, bi bil sicer spet med deseterico. Janez je veliko časa porabil na strelišču, saj je imel zastoj na puški, pa tudi pri proženju je imel zaradi trdih prstov veliko težav. Podobno se je z nizkimi temperaturami boril tudi Rupnik, ki pa ga je mraz zdelal predvsem na progi. Za Jakova smo ocenili, da ni primerno, da bi nastopil. Ponoči je čutil močno kljuvanje v prstu, a smo z njim vseeno opravili test smuči, tik pred tekmo pa odpovedali nastop. Čeprav temperature niso bile tako nizke kot včeraj, pa sta veter in visoka vlažnost botrovali zelo zelo hladnim razmeram. Žal bo Jakov zaradi lanskih ozeblin najbrž nekoliko hendikepiran v takšnih pogojih tudi v nadaljevanju kariere. Prst je bil toliko poškodovan, da je sedaj bistveno bolj občutljiv,” je komentiral dogajanje pred in po tekmi glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Martin Fourcade se je z deveto zmago kariere in tretjo v sezoni zavihtel pred Norvežana Svendsena na prvo mesto v trenutnem skupnem seštevku svetovnega pokala. Čeprav je edini na stopničkah zgrešil eno tarčo, je bil vseeno za 0,8 sekunde hitrejši od drugouvrščenega Rusa Timofeja Lapšina in za 1,6 sekunde od Švicarja Benjamina Wegerja, ki sta bila strelsko brezhibna. Za Lapšina je to najboljši nastop kariere, za Wegerja pa že tretje 3. mesto sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kontiolahti :. Šprint (ž)


Leave a Comment