V zasledovanju najboljši Francoz, Bauer 34.


Klemen Bauer [foto: Tomaš Šušteršič]

Hanti Mansijsk se je prebudil še v nekoliko hladnejše jutro kot smo bili vajeni v preteklih dnevih, zato so bile tudi temperature med moško zasledovalno tekmo še nižje kot med prejšnjimi. Drugi posamični moški naslov svetovnega prvaka je pripadel mlajšemu od francoskih bratov Fourcade, Martinu.

Trojici Slovencev, ki so stali na štartu druge moške preizkušnje, so tokrat dobro delovale noge, nikakor pa jim ni šlo od rok streljanje. Izhodišče, ki si ga je pritekel Klemen Bauer s 15. mestom v šprintu, zaradi slabšega strelskega nastopa (0,3,3,3) ni uspel izkoristiti bolje od 34. mesta. “Sem razočaran, popolnoma jasno zakaj. Rezultat je bil daleč od želenega cilja, to je ustreliti tako kot znam. Samo začetek tekme je šel po načrtu, že na drugem streljanju pa očitno nisem naredil pravilne korekcije na puški zaradi vetra. Trije streli mimo tarč so me kar naenkrat oddaljili, potem pa še nezbranost v položaju stoje in o lepem rezultatu nisem več mogel razmišljati. Čim prej bo treba pozabiti tekmo, ker je bila daleč od tistega, kar sem si želel. Edina dobra stvar so bili tekaški občutki, ki so bili tako dobri, kot letos še ne. Tudi servisna ekipa je odlično opravila svoje delo in prav žal mi je, da tega nisem bolje izkoristil, ker takšne forme nimaš vsak dan,” je obžaloval priložnost Bauer.

Drugi najbolje uvrščeni Slovenec je bil Janez Marič, ki je na račun strelske predstave (1,1,2,1) prav tako izgubil nekaj mest glede na dosežek v šprintu. V cilj je pritekel kot 49. “Na strelišču sem naredil preveč napak, zato s tekmo ne morem biti zadovoljen. Mislim, da mi je zmanjkalo le malenkost koncentracije. Precej težav pa sem imel tudi s prezeblimi prsti na rokah, zato je bil občutek slabši. Nekoliko bolj sem lahko zadovoljen s tekom in upam, da bom na naslednji tekmi sestavil popoln nastop. Rad bi se zbral na strelišču in ne po nepotrebnem zgrešil tarče, kar bi imelo za posledico tudi vsaj en dober rezultat in morda tudi uvrstitev na tekmo s skupinskim štartom,” ostaja optimističen Marič.

Tretji slovenski predstavnik Vasja Rupnik je edini izboljšal uvrstitev s šprinta. Dosegel je 25. tekaški čas, vendar pa ni podrl sedmih tarč (1,2,2,2) in zasedel 53. mesto.

Njihove nastop je ocenil glavni trener Uroš Velepec: “Tekaška forma Bauerja je fantastična, pri streljanju leže pa ni dovolj korigiral in s tremi zgrešenimi tarčami postane tekma kaotična. Ves čas je poskušal loviti v teku nasprotnike pred seboj, na strelišču pa popušča zbranost in ponovijo se stare napake. Lahko rečem, da je 34. mesto celo dobro, glede na osem kazenskih krogov. Prvenstvo se je sedaj res dobro začelo in ostajata mu še dve tekmi, kjer upam, da bo znal bolje unovčiti svoj potencial. Če se dotaknem še Mariča, je bilo preveč zgrešenih tarč. Z eno zgrešeno v posameznem krogu ostanejo tekmovalci približno na isti poziciji, kakšen slabši strelski nastop pa te spet odmakne nekaj mest nazaj. Tekaško je bil Janez kar razpoložen, kar se je videlo že ob progi, saj je bil precej borben.P Preprosto se ti ne sme pripetiti toliko napak; s polovico manj bi bili vsi odlični. Kar pa se tiče Rupnika, je pri njem težko pričakovati vrhunski strelski nastop, vendar smo ocenili, da bi lahko zgrešil le 4-5 tarč, kar bi ga že prineslo blizu točk. S sedmimi zgrešenimi pa teh možnosti ni bilo več in je le nekoliko popravil šprintersko uvrstitev.

Francozu Martinu Fourcadu (0,1,2,0) sta se na zmagovalnem odru pridružila še Norvežana Emil Hegle Svendsen (0,0,1,1) in Tarjei Boe (0,0,1,1). Zaostanki do četrtega mesta, ki ga je zasedel včerajšnji zmagovalec Arnd Peiffer so bili le 5,8 sekund.

Ženske se bodo postavile v zasledovalno smučino ob 12.30 uri.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Khanty Mansijsk :. Zasledovalno (m)


Leave a Comment