Veliko presenečenje na moški biatlonski štafeti

V Oberhofu je preko noči zapadlo približno deset centimetrov snega, kar je organizatorjem precej olajšalo pripravo prog za nastop moških štafet 4 x 7,5 km. Tudi začetek tekme je bil v znamenju močnega sneženja in vetra, ki pa očitno nista bila preveč moteča za zmagovito italijansko štafeto.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Slovenska štafeta je nastopila z 21-letnim debitantom Simonom Kočevarjem, ki je skupaj z Jakovim Fakom, Janezom Maričem in Klemnom Bauerjem v skladu z napovedmi zasedla 8. mesto. Predvsem mlademu Ložanu so težke razmere na progi vzele precej moči, zato kljub le dvema popravkoma na strelišču (0+2, 0+0) ni zmogel do konca držati priključka z glavnino tekmovalcev in Jakovu Faku je predal na 19. mestu. Ta je porabil le en dodaten naboj (0+1, 0+0) in v svojem slogu izboljšal pozicijo slovenske ekipe za osem mest. Kot enajsti se je na progo podal Janez Marič, ki je tudi edini od Slovencev obkrožil kazenski krog (1+3, 0+1) in še vedno napredoval na deveto mesto. Čeprav so bile razlike do najboljših že zelo velike je Klemen Bauer z dobro strelsko predstavo (0+2, 0+0) uspel pridobiti še eno mesto in kot osmi prečkati ciljno črto.

Res je bila zame precej težka tekma, malo pa se mi pozna tudi še bolezen od prejšnjega tedna. Mislim, da se bom tekaško lahko še popravil in bo že naslednja tekma boljša. Strelsko mi ni preostalo drugega, kot zadeti tarče kot jih znam. To je bil najboljši ognjeni krst in doživeti takšno bučno navijanje je zares poseben občutek,” je svoj prvi nastop komentiral Simon Kočevar.

Druga predaja mi bolj ustreza kot zadnja, vendar pa bi raje videl, da bi imel na progi bolj neposreden stik z najboljšimi konkurenti, ker bi potem lahko še hitreje tekel in še več napredoval. Tekma se je zelo zanimivo odvijala in videli smo kar nekaj preobratov. Za začetek leta bi tudi na tekmah posameznikov, torej že na šprintu rad popravil bled vtis s starega leta in z začetka sezone,” ni skrival ambicij Jakov Fak.

Glede na razmere in moj skoraj brezhiben strelski nastop sem zadovoljen z izkupičkom tekme. Na tek se niti ne želim toliko ozirati, svojo energijo usmerjam predvsem v čim boljše streljanje. Počasi sprejemam, da je za dober rezultat poleg hitrega teka še kako pomembna tudi natančnost na strelišču. Na šprintu si želim ponoviti današnjo zgodbo, sproščeno streljati, z nekoliko hitrejšim ritmom in to bi moralo biti dovolj za dober rezultat,” so bile napovedi Klemna Bauerja.


Simon Kočevar [foto: Tomaž Šušteršič]

Če pogledamo zaostanek za zmagovalci po prvi predaji in ob koncu tekme, lahko ugotovimo, da smo s tremi tekmovalci zmanjšali zaostanek. Žal Kočevar ni zdržal pritiska, imel pa je tudi izredno smolo s počasnim snegom, ki bi ga lahko primerjal s tekom po travi, za kar pa porabiš bistveno več moči. Za prvi nastop na svetovnem pokalu še ni bil zmožen pokazati pravega obraza in tega mu niti ne smemo očitati. Z rezultatom smo torej pogojno lahko zadovoljni, če pa nekoliko špekuliramo in smo “generali po bitki” bi lahko v postavo uvrstili tudi Rupnika in morda prikazali še boljši nastop. Vsaka tekma šteje za sebe in v ekipo smo zavestno vključili najboljše štiri z državnega prvenstva, kar je tudi edini pošten princip. Tri tekmovalce bi ocenil z oceno odlično, tudi Mariča, ki se zaradi nemogočih razmer na strelišču, ni mogel izogniti kazenskemu krogu in četrtega le pogojno, ker ta trenutek pač nimamo štirih enakovrednih tekmovalcev,” je strnil slovenski nastop trener Uroš Velepec.

Christian De Lorenzi, Markus Windisch, Dominik Windisch in Lukas Hofer so za zmago porabili le pet dodatnih nabojev in premagali rusko postavo, ki je bila velik del tekme povsem v ospredju. Anton Šipulin, Evgenij Garaničev, Evgenij Ustjugov in Aleksej Volkov so zmago podarili Italijanom po tem, ko je moral Ustjugov po zadnjem streljanju v dva kazenska kroga.
Mesto za njimi so si priborili strelsko zelo uspešni Švedi. Tobias Arwidson, Björn Ferry, Fredrik Lindström in Carl Johan Bergman so si privoščili le šest popravkov na strelišču.

Na jutrišnji ženski šprinterski preizkušnji (ob 18.30 uri) bosta nastopili tudi Teja Gregorin s štartno številko 20 in Andreja Mali s številko 46. “Počitek med prazniki mi je prav gotovo pomagal, da lahko z optimizmom pričakujem nastop na šprintu in na naslednjih tekmah v novem letu. Seveda bodo šele tekmovalne predstave pokazale, kako visoko lahko sežem. Če sem bila po prvih tekmah zadovoljna z uvrstitvijo okrog petnajsterice, bo sedaj potrebno cilje dvigniti. Predvsem bo spet veliko odvisno od mojega streljanja, ki me je že kar precej spravljajo v slabo voljo,” je pred šprintom razmišljala Gregorinova.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Štafeta (m)


Leave a Comment