Vtisi po osvojeni bronasti kolajni Faka


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

V večernih urah je na glavnem trgu v Novem Mestu potekala še svečana podelitev kolajn najboljšim biatlonkam in biatloncem na šprinterskih tekmah. Glavni slovenski junak dneva Jakov Fak je pred nekaj tisočglavo množico iz rok predsednice spodnjega doma češkega parlamenta prejel pokal in bronasto kolajno za osvojeno tretje mesto. Njegov uspeh so pozdravile tudi slovenske zastave in približno petdeset slovenskih navijačev ter članov Zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije in predstavnikov pokroviteljev slovenske biatlonske reprezentance.


Najboljši trije na tekmi [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Po poslušanju norveške himne v čast zmagovalca Emila Hegleja Svendsena je med množico najbolj glasno odzvanjalo: “Kdor ne skače, ni Sloven’c!” Posebna čustva so preplavila tudi Faka, ki je ob tej priložnosti povedal: “Končno imam v svojih rokah še kolajno, ki sem jo osvojil popoldan. Nekaj ur po tekmi vse dojemam nekoliko bolj čustveno. Na prvenstvo smo prišli kot ekipa, kot ekipa smo sedaj osvojili kolajno in ne glede na to, da je osvojena v posamični konkurenci, gre uspeh celotni slovenski biatlonski družini. V njo je vtkano delo trenerjev, serviserjev, zdravnika, fizioterapevta, našega kuharja, sodelavcev na Pokljuki, ki nam pripravljajo pogoje za dobre treninge in vseh tistih, ki so verjeli vame, da lahko zrastem v biatlonca, ki lahko posega po najviših mestih tudi na največjih tekmovanjih. Vsem sem izjemno hvaležen in želim, da ostanemo trdna in zadovoljna ekipa tudi v prihodnje. Pred nami so še tri moške tekme in tekma štafet, zato nas uspeh ne sme zavesti. Želja po še kakšni kolajni je močna in prav tako tudi motiv, biatlon pa je lahko tudi zelo nepredvidljiv, zato je vsaka napoved zelo nehvaležna. Prav gotovo je sedaj popustil tudi pritisk, zato si želim še naprej uživati v tekmah, morda pridobiti še kakšne potrebne sekunde in osvajati visoka mesta. Tekme štejejo tudi za točke svetovnega pokala in tudi tam bi rad sezono zaključil čim višje, po možnosti med prvimi tremi.


Celotna slovenska reprezentanca [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Ob takšnemu uspehu ni potrebno prav veliko komentirati in izgubljati besed. Jakov si je s petim tekaškim časom in popolnim streljanjem nedvomno zaslužil stopničke. Imamo dovolj razlogov, da se veselimo, si nazdravimo, obenem pa tudi pogledamo, kaj še vedno ni dobro. V moški konkurenci imamo na voljo še tri komplete kolajn, prav toliko tudi pri ženskah, že jutri pa imamo tudi dve novi priložnosti. Med moškimi ima vseh deset najboljših minimalne zaostanke; vsi so mojstri ali celo velemojstri tega športa, zato bo potrebno biti spet perfekten na strelišču, imeti dobre živce, se modro gibati v skupini in sestaviti odličen nastop, česar je Jakov nedvomno spet sposoben. Za Klemna bo pomemben vsak nastop, ki prinaša točke, še posebej zaradi uvrstitve v tekmo s skupinskim štartom. Moral bi vsaj ponoviti današnji dosežek in čim bolje opraviti s posamično tekmo. Pri Teji me bolj kot tek, skrbi streljanje stoje, ki danes ni bilo zadovoljivo. Jutri mora streljati čim bolj zanesljivo, da pridobi na samozavesti pred posamično tekmo. Prvenstvo bo vendarle trajalo še nekaj časa, zato je težko delati kakršnekoli prehitre zaključke,” je bil pogled glavnega trenerja Uroša Velepca.

Čestitkam se je pridružil Peter Zupan, predsednik Zbora za biatlon, ki je v živo spremljal slovenske nastope že vse od začetka prvenstva: “Čestitke in veselje ob takšnem uspehu sta premalo. Dokazujemo, da lanski kolajni nista bili naključje. Tako peto mesto mešane štafete, kot sedaj bronasta kolajna Jakova, sta dokaz uigrane in predane ekipe. V zadnjih letih smo spet naredili veliko, da slovenski biatlon kljub omejenim virom, dobiva pomembno vlogo v mednarodnem prostoru. To kažejo tudi iskrene čestitke mojih kolegov iz drugih držav. Rezultati so edino merljivo sredstvo in ti nas nemalokrat postavljajo ob bok največjim. Jakovu želim še veliko takšnih dni in uspešen zaključek prvenstva. Cilji, ki si jih je zadal, so visoki, a pomembno je vztrajati pri njih. Celotni reprezentanci pa še enkrat hvala za užitke, ki nam jih nudite ob uspehih.


Navijači ob podelitvi [foto: Tomaž Šušteršič/BZS]

Leave a Comment