Za biatlonci uspešen prvi del priprav v Franciji


Trening vsebuje tudi pohode [foto: Tomaž Šušteršič]

Prvi del ekstremno napornih in dolgih treningov je že minil za slovensko biatlonsko ekipo, ki preživlja avgustovske priprave v francoskem biatlonskem središču Haute Maurienne.


Teja Gregorin na Col de L’Iseranu [foto: Tomaž Šušteršič]

Zelo veliko časa smo v tem tednu namenjali dolgim treningom, ki so vključevali pohode, vadbo na tekaških rolkah in kolesarskim turam. Dvakrat smo se z rolkami povzeli na Col de L’Iseran, s kolesi smo premagali Alpe d’Huez, prehodili smo vrhove v okolici, popoldan pa streljali na strelišču. Najpomembneje pa je, da so zaenkrat vsi zdravi in brez poškodb,” je optimistično sporočil glavni trener Uroš Velepec.


Skupinska slika pred treningom na rolkah [foto: Tomaž Šušteršič]

Namesto poletnih, jesenske temperature

Tekmovalci so se hitro privadili na višino, kjer so temperature mnogo bolj primerne za treninge in se v dopoldanskih urah ne povzpnejo preko 15 stopinj Celzija, na prelazih so celo nižje od 10 stopinj, popoldan pa ne presežejo 22 stopinj. “Ja, tu je idealno, suho in ne prevroče vreme. Skozi treninge se že vidi napredek pri tekmovalcih, pozitiven dodatek pa je, da streljamo v vetrovnih razmerah, kar bo prišlo še posebej do izraza spet pozimi, kjer se s takšnimi razmerami srečujemo skorajda na vsakem svetovnem pokalu. Dolge treninge bo sedaj zamenjalo težkih osem dni intenzivnega treninga. Po dva dneva bomo kompleksno trenirali, nato bo sledil dan za regeneracijo, sklop pa bomo ponovili in ga na koncu zaključili še z internim tekmovanjem,” je pred zaključno fazo priprav v Franciji razkril Velepec.


Anja Eržen se je dobro znašla kot učiteljica kvačkanja [foto: Tomaž Šušteršič]

V prvih dneh mi je bilo najtežje privajanje na višino in sem bila kar precej utrujena, sedaj pa gre mnogo lažje in z veseljem opravljam še tako dolge treninge. Strelski treningi potekajo v kar precej zahtevnih razmerah, zato nismo vedno povsem natančni, vendar pa se tudi to popravlja. Najlepši so bili vzponi na francoske vrhove v okolici in kopanje v jezercih, Anja pa nas je punce v prostem času naučila kvačkanja in sem naredila že dve kapi za zimo,” se je smejala Teja Gregorin.


Peter Dokl in Klemen Bauer na Col de L’Iseranu [foto: Tomaž Šušteršič]

Tudi Jakov Fak je z vadbo v Franciji zadovoljen: “Fantje sicer ne opravljamo ročnih del, smo pa našli svoje načine zapolnjevanja prostega časa, ki ga res ni veliko. Plezanje in pohodi mi že tradicionalno ne ležijo najbolj, zato pa za trening toliko raje sedem na kolo ali pa si nadenem tekaške rolke. Bolečine in utrujenosti smo se že navadili, zato nam zadnji dnevi minevajo še hitreje. Vzpon na legendarni Alpe d’Huez, ko smo v enem dnevu prekolesarili preko 100 kilometrov in premagali preko 3000 metrov vzpona, mi je ostal v zelo lepem spominu. Strelsko prednost iščem na strelišču, saj je zelo podobno tistemu v Sočiju in je še kako primerljivo za nastope na olimpijskih igrah, kjer bo potrebno biti v sezoni, ki prihaja, najbolj zanesljiv. Mislim, da zelo dobro izkoriščamo pogoje, ki so nam na voljo.

Slovenska ekipa se bo v domovino spet vrnila po 20. avgustu, kjer bo zadnjih deset dni namenjenih individualnim treningom.


Jakov Fak na Col de L’Iseranu [foto: Tomaž Šušteršič]

Leave a Comment