Zasneženi Obertilliach gosti slovenske biatlonce

Trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos sta za svoje varovance ta teden izbrala Obertilliach, kjer bodo opravili enotedenski vadbeni ciklus. Teja Gregorin, Andreja Mali, Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič, Peter Dokl in Simon Kočevar so se že uvodni dan priprav v Avstriji razveselili prvega snežnega treninga v novi sezoni.


Biatlonci med treningom na prvem snegu [foto: Biatlonska zveza Slovenije]

Prvi snežni trening

Preko noči je zapadlo dobrih pet centimetrov snega, kar je bilo sicer premalo za resen trening, vendar pa so biatlonci vendarle nataknili smuči in se bolj za šalo kot zares podali po bližnjih ravnicah. “Glede na vremensko napoved smo pričakovali celo nekaj več padavin, vendar so bile tudi te dobrodošle. Dopoldan smo tako na smučeh opravili t.i. backcountry, kar bi na nek način lahko imenovali tudi turno smučanje s tekaškimi smučmi. Po mesecih rolkanja s tekaškimi rolkami so se tekmovalci tega zelo razveselili in so si z zadovoljstvom nadeli smuči. Težišče treningov v tem obdobju je popoldan, kot bodo v sezoni tudi tekme, zato si lahko dopoldan privoščimo nekaj več sproščenosti. S tem smo tudi glave obrnili še bolj v zimsko sezono, pa tudi motivacija je na smučeh takoj narasla,” je ocenil Velepec.


Gimnastične vaje v dvorani [foto: Biatlonska zveza Slovenije]

Napake le še zaradi površnosti

Popoldan pa so zasedli strelišče bližnjega prizorišča letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva, kjer je glavno besedo prevzel strelski trener Kos. “Uroš je snemal tehniko teka, da lahko zvečer naredimo video analizo, sam pa sem tekmovalce pripravil na prilagoditve strelišču. Tudi pozimi se je potrebno hitro prilagajati različnim streliščem, ker si tekme sledijo teden za tednom in pogosto menjamo prizorišča. Generalno lahko ugotovim, da tekmovalke in tekmovalci delajo v tem ciklusu že relativno malo strelskih napak, pa še te so največkrat posledica površnosti. Na strelišču smo zaenkrat sami, kar nam ustreza, ker lahko treniramo po lastnem režimu, jutri pa se nam bodo za en dan pridružili še italijanski reprezentanti,” je ugotavljal Tomaš Kos.

Slovenske biatlonce je na treningu pozdravil tudi lokalni župan, ki jim je odobril uporabo povsem nove dvorane, kjer v primeru zelo slabega vremena lahko delajo vaje za moč. Kot kaže vremenska napoved do konca tedna, bo sneg najverjetneje že jutri skopnel in do sobote bodo tekmovalci lahko opravili vse načrtovane treninge. “Soboto imamo rezervirano za nekoliko daljšo kontrolno tekmo, potem pa se bomo poslovili od Obertilliacha in že v nedeljo spet trenirali na domači Pokljuki,” je sklenil poročilo s Tirolske Uroš Velepec.


Biatlonci med treningom na prvem snegu [foto: Biatlonska zveza Slovenije]

Leave a Comment