Zmaga za Faka in četrto mesto Bauerja

Še pred začetkom sezone svetovnega pokala je izredno uspešno nastopila trojica slovenskih biatloncev. Na tekmi IBU pokala, ki je bil zaradi pomanjkanja snega prestavljen iz švedskega Idreja v Östersund, je Jakov Fak zmagal, Klemen Bauer je bil uvrščen tik pod stopničke, Janez Marič pa je bil sedemnajsti.


Jakov Fak je v izvrstni formi [foto: Tomaž Šušteršič]

Fak je za slabih šestnajst sekund ugnal Rusa Timofeya Lapshina in za slabih osemnajst sekund Norvežana Larsa Hegleja Birkelanda. Oba sta bila strelsko stoodstotna, Faku pa se je roka zatresla le enkrat v stoječem položaju. “Lahko se malo pošalim in rečem, da sem z veseljem ponovil lanski Östersund. Vsekakor bi bil zelo vesel, če mi to uspe tudi naslednji teden. Pogoji so bili povsem drugačni kot včeraj na treningu, ko je močno pihal veter in čeprav danes sneži, je bilo prav lepo spet teči med snežinkami. Kljub zmagi čutim, da tekaška forma še ni povsem optimalna, streljanje pa moram tudi še izboljšati. Zaradi kamenja na progi smo izbrali smuči za trening, serviserji pa so naredili maksimalno kot znajo in sestavila se je lepa tekma. S to zmago sem si dodal še en lep spomin iz Östersunda,” je bil po tekmi zgovoren Jakov Fak.

Klemna Bauerja sta do stopničk ločili dve sekundi na progi in zgrešen strel na zadnjem strelskem postanku. “Led je prebit in kot vidimo, je takšna tekma zelo dobrodošla za uvod v pravo sezono. Za sebe lahko rečem, da sem dobil tudi strelsko potrditev, čeprav sem bil enkrat neuspešen stoje. Nastopil sem v zadnji štartni skupini, zato sem imel tudi nekoliko slabše pogoje. Zaradi sneženja je bila proga že precej mehka, klanci pa so se začeli predirati, sicer bi se najbrž lahko povzpel vsaj na tretje mesto. Proge v Östersundu niso med lažjimi, zato pridemo bolj do izraza hitrejši tekači in upam, da bo tako tudi naslednji konec tedna,” je svoja pričakovanja izrazil Klemen Bauer.

Janez Marič je z dvema zgrešenima streloma (0,2) za najboljšim zaostal minuto in 25 sekund, kar ga je uvrstilo na 17. mesto. Zaradi prehlada je tekmo začel nekoliko počasneje, kar je poskušal nadoknaditi v nadaljevanju, vendar sta mu dve nezadeti tarči in že precejšen zaostanek preprečila boj za boljši rezultat.

Slovenska ekipa, ki je dopotovala na Švedsko predvčerajšnjim popoldne, je včeraj opravila le krajši trening in vse formalnosti, ki so vezane na začetek sezone (odobritev tekmovalne opreme, pregled orožja, ipd.), zato niti še bilo časa za pravo prilagoditev. “Vsekakor je bila pravilna odločitev, da se udeležimo te tekme, saj tako tekmovalci dobijo nekaj več tekmovalnega občutka pred uradnim začetkom sezone. Še posebej Marič, ki ga je ujel prehlad, je odtekel še nekoliko bolj z rezervo. Seveda so manjkale najmočnejše postave Norveške, Rusije in drugih, vendar so včasih ekipe za IBU pokal iz teh držav, še bolj motivirane za uspešne nastope, ker štejejo tudi za njihove interne kvalifikacije. Naši današnji rezultati so potrditev dobrega dela, čeprav v pravo tekaško formo šele prihajamo. Ta teden bomo naredili prehod v tekmovalni ritem in izpili še zadnje detajle v tekaški tehniki. Manjka nam samo še nekaj lahkotnosti na progi in tekme svetovnega pokala bodo tu,” je prve občutke strnil glavni strateg slovenske vrste Uroš Velepec.

Ob 13. uri se bo v Östersundu v smučino na ženski tekmi postavila še Teja Gregorin. Kljub močnejši konkurenci kot pri moških, so tudi njena pričakovanja visoka.


Rezultati: IBU Pokal .: Östersund :. Uradni rezultati


Leave a Comment