Fak s sedmim mestom dopolnil slovenski uspeh

Z moško biatlonsko ‘formulo 1’ se biatlonci za leto dni poslavljajo od norveške prestolnice. Jakov Fak je po petem in šestem mestu na Holmenkollnu danes osvojil še 7. mesto in se tako na treh tekmah v štirih dnevih še tretjič zavihtel med najboljšo deseterico.

15-kilometrsko preizkušnjo je pričel nekoliko bolj zadržano, do zadnjega streljanja pa je napredoval že vse do petega mesta. Poleg ene zgrešene tarče leže in ene stoje pred tem, je nepokrita ostala le še zadnja dvajseta (1,0,1,1). Strelišče je zapuščal kot šesti, vendar je bil Rus Ustjugov zanj tekaško premočan in ciljno črto je prečkal kot sedmi. “Prehlad se mi še vedno pozna, bil sem čisto na koncu z močmi in nisem se mogel obraniti Ustjugova. Žal na progi še vedno nisem takšen, kot bi si želel. Če bi zadel v položaju leže, bi lahko držal priključek z najboljšimi, tako pa sem se moral vsak krog prebijati naprej in porabljati energijo. Glede na tri zgrešene tarče, moram vseeno biti zadovoljen z razpletom tekme. Tudi z nastopi v Oslu se moram zadovoljiti, kajti vsaka uvrstitev med deseterico je že dober dosežek. Obenem so takšni rezultati, kot ga je danes dosegla Teja, dobra popotnica za celo ekipo in vzdušje v njej. Upam, da v Kontiolahtiju na naslednji postaji ne bo še bolj mraz, saj bi si želel nadaljevati niz takšnih uvrstitev, kajti z ozeblinami ne želim spet tvegati pred vrhuncem sezone,” je razložil Fak predno odpotuje na Finsko.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Emil Hegle Svendsen je poletel na krilih domače publike in v zadnjem odseku pred ciljem izmaknil zmago Andreasu Birnbacherju, ki je vodil vse od prvega streljanja stoje. Nemec je edini na tekmi zadel vse tarče, Norvežan in Rus Jevgenij Garaničev na tretjem mestu, pa sta pustila nepokriti po dve tarči. Svendsen je s tem še nekoliko povečal prednost pred Francozom Martinom Fourcadom v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer Fak trenutno zaseda 16. mesto.

Po opravljenih vseh formalnostih okrog tretjega mesta je do besede prišla tudi Teja Gregorin: “Kdo čaka, dočaka. Sem bila kar presenečena nad današnjo uvrstitvijo, ker po takšni sezoni tega res nisem pričakovala. Ampak očitno se da in tudi sama sem dovolj vztrajna in trmasta, da se je enkrat le moralo iziti meni v prid. Po novem letu sem bila strelsko že zelo stabilna, popravlja pa se mi tudi občutek za hitrejši tek. Na strelišču sem ostala popolnoma mirna celo v položaju stoje. Po zadnjem streljanju sem samo pogledala, koliko zadaj je Domračeva, saj sem vedela, da bo šlo z njenim tekom zelo na tesno v boju za morebitno drugo mesto, medtem ko sem morala prehiteti še Francozinjo Brunet. Ko je mene prehitela Domračeva, sem se pognala za njo in jih skušala slediti. Dovolj sva bili hitri, da me Ekholmova ni mogla več ogroziti. Všeč mi je, ker mi je v Oslu uspel takšen rezultat, kjer je vzdušje odlično, prisoten je norveški kralj in Holmenkollen ima poseben čar. Le še na Pokljuki bi mi bilo ljubše pred domačimi navijači.

Biatlonska karavana se bo sedaj preselila na Finsko, kjer bo Kontiolahti pred marčevskim svetovnim prvenstvom še zadnja postaja biatlonskega svetovnega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :. Skupinski štart (ž)


Leave a Comment