Jakov Fak do 10. mesta v sprintu

Norvežan Ole Einar Bjoerndalen je zmagal uvodno biatlonsko preizkušnjo na olimpijskih igrah v Sočiju, 10-kilometrski sprint. Le 1,3 sekunde je zaostal Avstrijec Dominik Landertinger, tretji pa je bil Čeh Jaroslav Soukup, ki je zaostal 5,7 sekunde. Najboljši v slovenski četverci je bil Jakov Fak, ki je osvojil deseto mesto s 33 sekundami zaostanka.

Fak na strelišču ni zgrešil niti enega strela. Na zasledovalno tekmo, ki bo v ponedeljek, sta se uvrstila tudi Klemen Bauer, ki je bil 26. (+1:07,2, dva zgrešena strela), in Janez Marič z 51. mestom (+2:07,8, en zgrešen strel). Peter Dokl je bil 72. (+2:46,6, en zgrešen strel).


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Led je prebit

Prebili smo led. Jakov je napravil odličen izid glede na poškodbe in bolezen, ki jih je imel to zimo. Če pogledam, kjer je bil še nedavno, je pravi čudež, da je sedaj tu, kjer je. Bauer z dvema zgrešenima streloma ni mogel več, ker ni superioren tekač. To so pač olimpijske igre, tekma je bila lepa in vsi smo veseli, da je zmagal Bjoerndalen, vsi smo mu privoščili zmago, ko je povedel,” je tekmo strnil glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Jakov Fak je bil vidno izmučen, ko je zaključeval nastop. “Predvsem sem vesel, da sem sploh tukaj. Vedno imam velika pričakovanja, tokrat tudi višja glede na svoje stanje. Vedno, tudi tokrat, sem se potrudil po najboljših močeh. Razmere na strelišču so bile zelo stabilne, streljal pa nisem tako hitro, kot običajno, kar pa je odvisno tudi od pripravljenosti. Sem edini izmed najboljših, ki sem imel tako veliko težav v sezoni, zato moram biti s tem zadovoljen,” pravi Fak.

Bauer in Fak sta tekla skupaj, ko je bil Bauer v drugem, Fak pa v tretjem krogu. “Lepo je bilo sicer teči s kolegom iz ekipe, vendar bi si želel, da bi bila oba kakšno sekundo hitrejša. Zelo se mi bo prilegel dan počitka in v ponedeljek bom skušal ponovno narediti največ, kar bo mogoče. Čestitke Bjoerndalnu, ki je dosegel izjemen izid. Bom pa imel še nekaj možnosti, da ga na kakšni tekmi na olimpijskih igrah prehitim,” je napovedal Fak.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Bauer z mešanimi občutki

Bauer pa je pojasnil, da povsem zadovoljen tokrat ne more biti, razočaran pa tudi ne. “Jezen sem zaradi klasičnih napak na strelišču, na zgrešena zadnja strela na obeh strelskih postankih. Verjetno je tudi popustila zbranost, ko me je malo ponesla evforija po štirih zaporednih zadetkih. Tudi tekaški del je bil na dokaj visoki ravni in zaostanek pred zasledovalno tekmo ni velik. Nekaj časa sva tekla s Fakom tudi skupaj in sem imel celo občutek, kot bi bila na treningu. Moj drugi krog je bil kar hiter, zato sem plačal malo davka v tretjem krogu,” je dodal.

Marič je imel pred nastopom veliko težav zaradi bolečin v hrbtu. “Češki fizioterapevt mi je dobro pozdravil hrbet, startal pa sem s protibolečinsko tableto zaradi vnetja. Hrbet tokrat ni bil problem, težava je bil tek. Ta je bil najslabši v zimi. Prvi krog sem zaradi proge in visoke nadmorske višine začel počasi, vendar me v zadnjem krogu noge niso več ubogale. Ne vem, kaj je bilo. Upam, da je bil to le slab dan,” je bil razočaran Marič. “Proga je res brutalna, kaj takega redko doživiš,” je ocenil Dokl, ki je po 72. mestu ostal tudi brez ponedeljkovega zasledovanja.

Zaostanki so bili majhni. Če bi Bauer zadel vse tarče, bi bil med prvimi petimi, manjka mu 40, 45 sekund. Fak preprosto ni v takem stanju, zato mora zgrešiti en strel manj od ostalih, da je enakovreden najboljšim, ki tokrat na strelišču niso delali napak. Na strelišču so bili idealni pogoji, praktično ni bilo vetra. Glede na vse težave je Fak opravil odličen nastop. Videl je, da je zdrav, in sedaj ve, kaj lahko doseže. Tekem je še veliko, ima še štiri starte in na tej desetkilometrski progi je imel najmanj možnosti. Malo preveč rezervirano so šli naši tekmovalci v prvem krogu, saj so bili zaostanki na cilju praktično tako veliki, kot po prvem krogu, morali bi bolj napadati. Jakov je po prvem krogu zaostal 29 sekund, na cilju pa 33. Malo se je uštel, ker ni vedel, kako hitro lahko gre. Izhodišča za zasledovanje pa imamo dobro,” je še pojasnil Velepec.
Junak tekme je bil Bjoerndalen. Prejšnji teden dopolnil 40 let, tokrat pa je osvojil že svojo 12. olimpijsko medaljo, sedmo zlato, s čimer se je še utrdil na drugem mestu večne lestvice dobitnikov olimpijskih medalj na zimskih igrah. Od prvega mesta rojaka, sicer smučarskega tekača Bjoerna Daehlieja, ga loči le še ena zmaga. “Ni bilo lahko, a vse se je izšlo popolno. Imel sem tudi odlične smuči,” je po zmagi dejal Norvežan, ki je moral v nasprotju z Avstrijcem Landertingerjem in Čehom Soukupom tudi enkrat v kazenski krog.

V nedeljo bodo v Sočiju v sprintu nastopila dekleta, kjer bo slovenske barve kot edina branila Teja Gregorin.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Sprint (m)


Leave a Comment