Na zadnji tekmi Jakov Fak do odličnega tretjega mesta

Sezono svetovnega pokala so s skupinskim štartom sklenili tudi biatlonci. Današnji uspeh Teje Gregorin je s 3. mestom dopolnil Jakov Fak. Dosežek je poseben tudi zaradi tega, ker smo imeli Slovenci prvič v enem dnevu na zmagovalnih stopničkah tako biatlonko kot biatlonca. V najlepši luči se je od sezone z zmago poslovil Francoz Martin Fourcade, ki je s tem le še potrdil skupno zmago v svetovnem pokalu.

Fak je po prvi polovici tekme, ko je zadel vseh deset tarč, zasedal 5. mesto. Na zadnjih dveh streljanjih mu je vsakič ostala nepobeljena po ena tarča in strelišče je zapustil na 11. mestu. V zadnjem krogu pa je prehitel celo vrsto tekmecev in si podobno kot pred njim Gregorinova, v zadnjem spustu do cilja priboril tretjo stopničko zmagovalnega odra. Pred njim je bil poleg Fourcada uvrščen le še Avstrijec Dominik Landertinger, ki je na današnji tekmi edini zadel vse tarče.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Tekma je bila težka od prvega do zadnjega metra in je bilo potrebno veliko vložiti vanjo, zato je občutek ob osvojenem tretjem mestu še toliko slajši. Za streljanje se je bilo potrebno danes še bolj zbrati, za kar sem si vzel tudi nekaj več časa. Takoj po zadnjem odhodu s strelišča sem imel še nekaj smole, saj sem zlomil konico palice in so mi jo spremljevalci ob progi zamenjali. K sreči je bilo do tretjega mesta le okrog deset sekund zaostanka, zato sem si v zadnjem vzponu rekel, da bo treba napasti, če želim doseči vidnejšo uvrstitev. Žal so me nekateri tekmovalci tedaj malo zaprli, zato sem izkoristil še spust, da sem jih lahko prehitel. Upal sem, da sem še dovolj močan in računica se je izšla. Sicer pa sem predvsem poskušal sestaviti kar čim bolj optimalen nastop. Čeprav sezona letos ni šla po načrtih, sem sedaj zadovoljen vsaj z zaključkom, kar bo lepa popotnica in motivacija za vse naporne poletne treninge, ki nas čakajo,” je po tekmi pojasnil Jakov Fak.

Martin Fourcade (928 točk) si je skupno zmago svetovnega pokala zagotovil že pred nekaj tekmami, zato pa sta se za drugo mesto borila še norveška biatlonca Emil Hegle Svendsen in Johannes Thingnes Boe. Slednji je moral priznati premoč starejšemu rojaku, ki ga je prehitel za pet točk (636 proti 631 točkam). Jakov Fak je letos zasedel 12. mesto (492 točk), Klemen Bauer je bil z 244 točkami 33. in Janez Marič z 18 točkami 81.


Rezultati: Svetovni pokal.: Oslo :. Skupinski štart (m)


Leave a Comment