Za konec srebro na domači Rogli


Rok Marguč v Valmalencu [foto: Oliver Kraus/FIS]

Večina najboljših slovenskih alpskih deskarjev se je takoj po zaključni tekmi svetovnega pokala pretekli vikend v italijanskem Valmalencu preselila na domačo Roglo. V ponedeljek in torek so namreč tam gostili finalni preizkušnji evropskega pokala v paralelnih disciplinah, ki sta hkrati šteli za državne naslove. Zaključnih tekem na prizorišču, kjer opravi večino treningov, je bil prav zato še posebej vesel Celjan Rok Marguč. Žal je zaradi zdravstvenih težav izpustil veleslalom. Na progo, kjer bodo po vsej verjetnosti naslednje leto gostili tekmo svetovnega pokala, pa se je vrnil naslednji dan v slalomu in osvojil absolutno deveto mesto ter hkrati srebrno medaljo na državnem prvenstvu.


Rok Marguč na kiteboardingu [foto: osebni arhiv]

Rogla, študij, kiteboarding …

V tekmovalnem smislu je s to tekmo za nosilca dveh medalj z lanskega svetovnega prvenstva sezona zaključena, bo pa s prostim deskanjem in vremenu prilagojenimi treningi na Rogli nadaljeval, dokler bo to še smiselno. “Če bodo vremenske razmere ustrezne, bom to seveda izkoristil. Čaka me tudi še nekaj testiranj opreme, v začetku aprila pa še ena zelo prijetna naloga – ekshibicijska tekma. Tam bo v prvem planu deskarsko druženje po končani sezoni,” o pomladanskih aktivnostih na Rogli pravi 25-letni Celjan, ki se bo zopet posvetil tudi študijskim obveznostim. “Čakajo me še štirje izpiti ter diploma na Fakulteti za managament,” načrtuje Marguč, ki si bo v aprilu baterije napolnil na aktivnem oddihu v Afriki, kjer se bo posvetil kiteboardingu. “V sredini aprila odpotujem bodisi v Egipt bodisi Maroko, kjer se bom posvetil športu, ki me izredno veseli. V mesecu maju pa se že pričnejo kondicijske priprave za novo sezono.


Rok Marguč [foto: Oliver Kraus/FIS]

Letvica bo še naprej postavljena zelo visoko

Kljub temu, da je bil letos na sedmih od enajstih tekem za svetovni pokal uvrščen med elitno šestnajsterico s sezono ni zadovoljen. “Po dveh medaljah na svetovnem prvenstvu v La Molini so bila pričakovanja visoka, najvišja. Žal se ni izšlo. V pripravljalnem obdobju ter tekom sezone so se kopičile težave in nekako nisem našel izhoda,” ocenjuje Marguč, ki je bil letos najvišje uvrščen v nemškem Südelfeldu, kjer je v paralelnem veleslalomu osvojil peto mesto. “Računam, da bom na podlagi analize in dela našel prave rešitve in bom v novo sezono štartal brez težav, ki so me spremljale letos. Prav zaradi tega bom letos še prej na snegu, saj si čim prej želim povrniti pravi občutek,” ostaja optimističen Rok, ki ocenjuje, da bo naslednja sezona, ko deskarje čaka svetovno prvenstvo, še posebej zanimiva. “Branil bom kolajni, hkrati bomo že lovili norme za uvrstitev na olimpijske igre ter se kot kaže po dolgem času znova predstavili na domači tekmi najvišjega ranga. Slovenija si to priložnost zasluži. Veselim se preizkušnje za svetovni pokal na Rogli. Ne nazadnje je le peščici tekmovalcev namenjeno, da se lahko na najvišjem nivoju preizkusijo na ‘svojem’ terenu,” je zaključil Marguč.

Avtor: Damijan Rifl

Leave a Comment